NOTISER APRIL 2013

 
Hornborgasjön - Lockelsens landskap

Den 1/5 kl 14:00 är det invigning av vår medlem Torbjörn Skogedals utställning på Naturum Hornborgasjön.
Utställningen heter Hornborgasjön - Lockelsens landskap och pågår under tiden 1/5 - 30/6 2013.
Missa inte den!


Vaffå gör di på detta viset?

Satt i söndags kväll en stund vid "Stenkrogens viltvatten" och spanade. Det var väl inget speciellt i sjön förutom att det var bra fart på kniporna. Hanarna spelade och bråkade. Jag satt i bilen med nedvevad ruta och spanade på dem. Så tog en kniphane till vingarna, drog en runda och satte fart mot bilen och vek av någon meter framför bilen och drog ut i sjön. Detta upprepades sedan ett tiotal gånger. Några gången vek han av bra en meter framför och en gång "missade" han och drog rätt i bilen framför backspegeln. Han höll sig ändå på vingarna och fortsatte ut i sjön. Det var nästan omöjligt att inte huka sig i bilen när han kom farande rakt emot mig. Vad detta gick ut på kan man ju undra. Jag ansåg mig knappast utgöra något hot och jag hade verkligen inte för avsikt att knipa någon av hans honor.

//Lennart Friggeråker 2013-04-29


Orrspel på Skövde skjutfält

Morgonen var ganska kylig när åtta deltagare åkte mot Skövde skjutfält för att bese det nu i vårt program traditionella orrspelet. En koll på "Svalan" hade givit för handen att det i år är ett reducerat antal tuppar som spelar på skjutfältet i år. Och mycket riktigt. De cirka 25 tuppar som vi såg förra året hade i år minskat till 11. Var har de övriga tagit vägen på ett år? Vi såg också en höna. En stenfalk jagade snabbt förbi över heden och gjorde några fåfänga försök att ta en sånglärka. Över skogen på andra sidan drog något stort upp och försvann bakom träden. Trana antagligen men det var flera av oss som inte riktigt var med på det. Kan bara konstatera att det rapporterats både svart och vit stork från skjutfältet under söndag och måndag. I skogen sjöng bland annat järnsparv och trädpiplärka förutom naturligtvis en intensiv trastsång.
Färden gick sedan via "jorduggleparkeringen" till Paradisjön. Där sjöng för mig årets första svartvita flugsnappare och ett par forsärlor försvann nedströms bäcken. I övrigt inget anmärkningsvärt. En kylig morgon hade då övergått i en ganska behaglig förmiddag

//Lennart Friggeråker 2013-04-29


Vårmarknad i Jäla!

För fjärde året arrrangerades denna marknad och nu var inte endast hantverkare utan även föreningar inbjudna.
Falbygdens Fågelklubb var representerad som sig bör och Lennart Friggeråker samt Ingalill och Åke Abrahamsson hade en stressig lördag eftermiddag med många intresserade vid vårt bord.

//Åke Abrahamsson 2013-04-27


Vårutflykt i Gryten söndag 21/4

Elva personer hade samlats för en promenad i norra delen av Gryten. Solen sken men morgonen var kylig. När vi parkerade bilarna möttes vi av fågelkvitter från rödhakar, järnsparvar, kungsfåglar. svartmesar och lövsångare. En gröngöling och en större hackspett lockade. Fiskgjusen flög över oss och  taltrastar födosökte vid vägkanten. Vid Putsen spelflög ormvråk och skogssnäppor spelade. Flockar av ängspiplärkor och grönsiskor drog runt i skogen. Toppen på hela förmiddagen var när vi såg göktytan väl exponerad på en hög stubbe. Vi avslutade med tre dubbeltrastar vid Malmeneslätt.  Antal arter 33.
En mycket bra exkursion.

//Anita Ljungström 2013-04-22


Ringtrastar

Efter stormvindarna i mitten av vecka 16 uppstod ett totalt massuppträdande av ringtrastar. Det var defakto många år sedan något liknande inträffade. Många år är det inga alls. Största kända flocken är 11 ex i Slalombacken men det kan finnas större antal på bögda. Det håller sig nog de närmaste dagarna så ut och leta.
Ringtrastarna flyttar  normalt mycket västligt, i Sverige är det endast de allra västligaste fjällen som gäller som häckplats, i övrigt är det en norsk angelägenhet.
De sjunger ljuvligt på häckplats - den vackraste trastsången enligt mitt fömenande.

//Åke Abrahamsson 2013-04-19


Läs mer HÄR >>