NOTISER 2002-2003Så är det klart! 
Röd glada har häckat i Mönarpsområdet 2003 


Det är Ingemar Nilsson som träget hela sommaren har bevakat gladorna som fick glädjen att skörda frukten av sitt arbete när gladparet den 1 augusti kom fram med en unge i sällskap.


Den ena av de vuxna gladorna i Mönarp.
Foto: Arne Johansson Alingsås
  
Falbygdens Fågelklubb guidade som vanligt 
vid den årliga "Hornborgahelgen".


Fågeludden, Hornborgasjön 7 september 2003    
ÖLANDSRESAN
16-18 maj 2003
 


Foto: Ingemar Carlsson
 

Årets Ölandsresa blev ytterligare en i den långa raden av lyckade resor. När vi var där i oktober sträckte de vitkindade gässen åt söder och nu i mitten av maj hördes åter deras välbekanta skällande läte från skyarna, fast nu var de på väg åt norr. På söndagen passerade flera stora flockar över södra udden.

Lördagen ägnades åt besök på de klassiska lokalerna norrut på ön. Vi satt en stund på ett för dagen tomt Stora Rör innan vi åkte vidare till Kapelludden med dess rödspovar, kärrsnäppor och skärfläckor, bland mycket annat. Petgärde Träsk blev nästa anhalt där pungmesarna blev den stora behållningen. Efter Petgärde bar det iväg till Knisa Mosse där minst fem olika ängshökar stod för en blixtrande uppvisning. Även Södviken fick besök, men den var lika svår att få grepp om som för trettio år sedan när jag var där förra gången. På grund av diverse förvirring letade hr reseledaren efter Lilla Horns löväng på fel ställe men det redde ut sej efter en heroisk insats från en styck ortsbefolkning. Halsbandsflugsnapparna var i gott slag och vi såg flera stycken. Via Stenhusa bod och intagande av middag kom vi till Bejershamn som bjöd på många mosnäppor samt en myrsnäppa och resans enda mindre strandpipare.

Söndagsmorgonen startade med ett besök vid Eckelsudde där en stationär tuvsnäppa besågs. En hel del andra rastande vadare samt en utsträckande glada förgyllde besöket. Södra udden var det som gällde därefter. Mycket folk som vanligt och en hel del fåglar att titta på även om det var fåtaligt med sträckande sjöfåglar. Artlistan utökades med ytterligare några vadararter såsom roskarl, småsnäppa, sandlöpare, myrspov och kustpipare. 
Bland några ejdrar låg en alförädarhona och sov. 
Någon resedeltagare hade turen att få se en rastande blåhake.

Bland flera möjliga aktiviteter valde vi sedan att gå utmed Karl den tiondes mur ner mot havet för att sedan vika in i norra lunden och komma upp vid vandrarhemmet. Det gick nästan bra – det var hopplöst att hitta den rätta stigen varför ren terränggång blev nödvändig innan vi kon rätt. En kornknarr fanns utmed vägen ner samt ytterligare en blåhake och dessutom en göktyta.

Därefter var det dags för middag i kvarnen i Grönhögen innan det blev till att åka hem.

Resan bjöd på etthundratjugo arter och en massa fina upplevelser samt att resedeltagarna verkligen bjöd på sig själva.

Åke


 

RÖD GLADA!

Förbipasserande röd glada över Åsarp, Hög. 
Måndagen den 28 april 2003, kl 16.45Foto: Torleif Halvorsen
www.teamhalvor.com

  

MÅNADSMÖTE
med
Falbygdens Fågelklubb
Ekeberga blomstergård
20 augusti 2002


Foto: Ingemar Carlsson

  


RESA TILL GETTERÖN


Foto: Åke Abrahamsson

Falbygden Fågelklubb gjorde en mycket lyckad resa 
till Getterön och Morups Tånge den 21 mars 2002.
Bland de många fåglarna rönte en vacker ringtrasthane och en absolut utfärgad vittrut i Glommens fiskehamn en berättigad uppmärksamhet, de många gransångarna inte att förglömma. 
Sju medlemmar hade uppmärksammat aktiviteten 
som leddes av Åke Abrahamsson