NOTISER AUGUSTI 2011



©Torbjörn Skogedal

Kråka attackerar brun kärrhök

Bilderna är tagna (på långt håll) i augusti 2011 över Hornborgasjön av Torbjörn Skogedal.
Klicka för att se bilderna större!


Utnämning av hedersmedlemmar

Enligt klubbens stadgar har så har vi rätt att utnämna hedersmedlemmar. Vid två tillfällen har så skett. Det var för ett 30-tal år sedan. Den första hedersmedlemmen var skogvaktare Julius Nilsson. Han var med och grundade klubben i slutet av 50-talet. Nästa hedersmedlem var Gustav Bertilsson från Floby. Det var han som startade tillverkningen av ”Flobyholkarna”. Holkar som han tillverkade av spillbitar från Floby flak och som han sålde till oss för en närmast symbolisk summa. Hans holkar har sedan närmast översvämmat Falbygden. Sedan Gustav avlidet har tillverkningen övertagits av en sonson. Så i samband med Vadarkvällen vid Trandansen den 9 augusti så var det äntligen dags igen att utnämna två nya hedersmedlemmar. Två mycket välförtjänta herrar stod som mottagare av denna den finaste utmärkelsen man kan få i klubben. För många av klubbens medlemmar behöver de väl inte någon närmare presentation men hemsidan kan ju läsas jorden runt så därför kan det väl vara på sin plats med en del information.

Gösta Eriksson, medlem i klubben sedan en lång tid tillbaka och känd som en skicklig fotograf. Det var han som i början av 80-talet drog igång de första försöken med att mata örnar på Hjortemossen söder om Falköping. Han såg till att vi fick tillgång till självdöda svin från traktens uppfödare och att det uppfördes en plattform på mossen. De då ganska fåtaliga örnarna var svårflörtade och efter några år flyttades utfodringen till södra Hornborgasjön. Först upp på Vabodskullen och sedan till den plats den har nu. Efter några år startades också ”öppet-hus”-verksamheten i Trandansen. Enda stället i landet där man kan stå inomhus i värmen och titta på örnarna. Den största succén blev ju sedan när vi för ett tiotal år sedan kunde konstatera att ett havsörnpar häckade vid sjön. Örnparet har sedan dess framgångsrikt häckat vid sjön. Många av klubbens medlemmar har varit engagerade i ”örnverksamheten” men det har hela tiden varit Gösta som varit den självklare ledaren både vad gäller matning och öppet-hus. Hade verksamheten kommit igång utan Göstas engagemang? Vem vet kanske hade det gjort det. Jag är dock inte övertygad om det. Det behövs en verklig eldsjäl för att få det till stånd. Nu har Gösta med ålderns rätt dragit sig tillbaka och nu rullar det ju på i väl inkörda banor. Nu är ju stigen väl upptrampad.

Sven-Olof Gren, sinnebilden för en genuin fågelskådare. Alltsedan uppväxten i Öttum på skaraslätten, via Skara, Falköping och slutligen Floby har han ägnat sig åt att studera traktens fåglar. Med tålamod
och noggrannhet har han gjort sina iakttagelser och på så sätt tillägnat sig stora kunskaper. Dessa kunskaper har han sedan med stor beredvillighet delgett kunskapstörstande skådare och turister vid Fågeludden, Trandansen och under ”örn-öppet hus”. Även för oss som kanske inte just behöver så mycket guidning på dessa lokaler är det alltid ett sant nöje att träffa Sven-Olof. Finns det för tillfället inga fåglar att prata om så finns det ju alltid några andra stora eller små världsproblem att dryfta. Ornitologiska händelser med signaturen SOG som är värda att omnämna är t ex Skaraborgs enda (?) natthäger vid Fågeludden, Falbygdens första busksångare vid Tippen och den första kärrsångarhäckningen i Skaraborg, också vid Tippen. Det finns naturligtvis många fler och det finns hos mig en liten förhoppning att Sven-Olof sätter sig vid datorn och sammanställer lite anteckningar och hågkomster från ett långt skådarliv. Han har en djup källa att ösa ur. Det första minnet jag har av att skåda fågel tillsammans med Sven-Olof är en expedition med tvåtakts-SAAB till Skillingaryd mitt i smällkalla vintern , troligen -71 för att lyssna på en av Sydsveriges då mycket fåtaliga berguvar. Vi pulsade i djup snö till någon form av ravin och fick verkligen höra uven ropa. En minnesvärd resa. Det har sedan blivit många fler tillfällen att skåda tillsammans med SOG, främst då här på hemmaplan och det är alltid lika trevligt.

De två hedersmedlemmarna skjutsades som sig bör till Trandansen i limousin (Buick -49) och där mottogs de av en stor skara fågelklubbsmedlemmar. Drygs 40 personer var församlade. Vid utnämningsceremonin höll ordföranden Åke Abrahamsson ett tal till var och en av mottagarna och ett diplom och en blombukett överlämnades. Diplomen hade målats av Elof Dahl och Anna-Karin Medin hade försett dem med text. Det är fint att ha tillgång till kvalificerad personal inom klubben.

Efter ceremonin bjöds på korv och dricka minglades och skådades i det fina vädret

Skrev gjorde Lennart
2011-08-19


Nyutnämnda hedersmedlemmar
Sven-Olof Gren och Gösta Eriksson

© Rolf Andersson


Lennart Friggeråker och Gösta Eriksson

© Rolf Andersson


Lennart Friggeråker och Sven-Olof Gren

© Rolf Andersson


Lysande månadsmöte

I bland blir det rätt fast det var fel! På grund av dubbelbokning kunde vi  inte vara i Forntidsbyn i Åsarp med vårt augustimöte. I stället ordnade den trevliga föreståndaren en förevisning av arbetena på Alvareds bro och därefter fika och möte i Fageråsstugan i Åsarp.
Och oj - vad trevligt det blev med äkta stugvärme från öppen spis och det spred sig ett stort gemyt i den väl underhållna 1800-tals stugan.
Sjutton medlemmar hade mött upp.

//Åke 2011-08-17


Ny bok!

Vi brukar inte göra reklam för böcker på hemsidan. Den saken får förlagen sköta själva. Det är emellertid svårt att låta bli när det gäller nyutkomna Kroknäbbarnas Tid av Patrik Olofsson. Detta är en fantastisk bok om våra rovfåglar utgiven av Sveriges Ornitologiska Förening. Kan köpas från Naturbokhandeln på Öland, men kommer förhoppningsvis att finnas i den vanliga bokhandeln vad det lider. Priset är lite drygt trehundra kronor.

//Åke 2011-08-16


Fjärilsommar

De senaste dagarna har bjudigt på härligt sommarväder som verkligen gynnar fjärilarna. Vår trädgård har svämmat över av nykläckta påfågelöga, lockade av de volmar av kungsmynta (oregano) som breder ut sig överallt hemmavid. Våra fjärilar behöver all hjälp de kan få så se till att du fyller din trädgård med kryddväxter. Lavendel och kungsmynta fungerar bäst. Dessutom kan du plantera en och annan buddleja i valemä. Du får på köpet en skönhetsdimension till i din trädgård Detta hjälper förstås bara några få fjärilsarter och till exempel inte gräs- och pärlemorfjärilar och inte heller blåvingar. Ingen av dessa suger nektar.
Många fjärilar är dessutom bundna till skogsmark - den silverstreckade pärlemorfjärilen nedan är en sådan art. När du ger dig ut i markerna för att titta efter fjärilar behöver du en bra bok. Det har kommit flera under senare år men jag vill rekommendera dig att skaffa Björn Dals från sjuttiotalet. Den är inte bara bra, den är vacker också. Jag tror att det är antikvariat som gäller om man vill skaffa denna bok.

//Åke 2011-08-03

Påfågelöga och silverstreckad pärlemorfjäril



© Åke Abrahamsson