NOTISER DECEMBER 2006



VINTERFÅGLAR INPÅ KNUTEN

Förra vinterns räkning av fåglarna vid fågelborden blev en formidabel succé. Fler än tiotusen svar kom in. Den 27 - 29 januari är det dags igen och nu hoppas vi på ett minst lika bra gensvar som förra gången. Vi återkommer på hemsidan med mer information undan för undan samt med resultaten från förra året fram till det är dags att räkna. Det är Sveriges Ornitologiska Förening som arrangerar men Åke Abrahamsson är kontaktperson som du når på 0515-72 60 42.
Det kommer att finnas formulär ute vid Trandansen under örndagarna samt på årsmötet. Du kan också ringa Åke som ordnar så att du får en blankett och lite anvisningar.

PS. Du vet väl att du kan köpa jordnötter genom föreningen till ett mycket bra pris. Jordnötter är den optimala fågelfödan för mesar med flera arter. Med jordnötter och solrosfrö når man maximalt resultat. DS

/Åke
 


Så blev Fågelåret 2006

Så här mot slutet av året brukar man ägna sig åt att sammanfatta både det ena och det andra och så även fågelåret i vår kommun. På Svalan finns en mängd statistik att hämta och flera av er gör säkert så. Jag tycker emellertid att det kan vara trevligt att summera 2006 med hjälp av lite siffror från Svalan.  I vår kommun har sammanlagt 225 arter setts under detta år, med det är vi på tredje plats i Västra Götaland – endast Göteborg och Vänersborg är före.
Den skådare som nådde längst är Ingemar Nilsson som fick ihop 213 arter. Därefter kommer Eric Torsson och Sven Olof Green som har sett 200, Albin Torsson har sett 199 och Maj Britt Nilsson har 188. Det är de fem första. En intressant fråga är hur många skådare som har rapporterat från kommunen. Håll i er för här kommer siffran 594 fram. De sista 150 har bara rapporterat en art. Gissa vilken? Den större turturduvan förstås som naturligt vis är årets fågel på Falbygden alla kategorier. Mot slutet av året hittades tjäder i Grytenskogarna och detta är väl bland det mest spännande som hände under året. Vi trodde alla att det inte fanns några kvar. Skall man peka på ytterligare något blir det de oerhörda sjöfågeldagarna i början av maj med mängder av svärtor, sjöorrar, småskrakar och allt annat. De fantastiska rovfågeldagarna i augusti - september är en annan händelse som måste framhållas. Upp mot ett dussin glador och dessutom ett par bruna glador drog berättigad uppmärksamhet till sig.

/Åke


ÖPPET HUS och ÖRNRÄKNINGAR



Naturum Trandansen

Lördag-Söndag 6-7 januari
Lördag-Söndag 13-14 januari
Lördag-Söndag 20-21 januari
Lördag-Söndag 27-28 januari

Lördag-Söndag 3-4 februari

Öppet från gryning till skymning samtliga dagar.

Observationer från Hornborgasjön >>>


Läs mer om örnutfodringen här >>>
 


Artrekord i årets fågelrally.

I strålande väder avgjordes årets Adventsrally. 11 tävlanden fördelade på 4 lag hade slutit upp när fågelrallyt startade klockan nio på söndagsmorgonen. En liten regeländring hade gjorts mot tidigare år som innebar att obsar från Hornborgasjön gav 1 poäng per art och från övriga kommunen 2 poäng per art. Detta bidrog till olika taktiska finesser, lägga mycket tid vid den art säkra Hornborgasjön eller helt utesluta denna och få så många 2 poängare som möjligt. Lite tråkigt då, att det visade sig att dom två lagen som inte åkte till Hornborgasjön fick dela 3:e platsen med 36 arter tillika 72 poäng. Dessa var lag Magnussons och lag Sundén (Gerd S, Helge S, Anita L och Ing-Mari B). På 2.a plats kom lag Frigg (Lennart F, Christian J och Dag F) med 43 arter och 75 poäng.
Vann gjorde lag Marka (Albin T, Åke A och Ulrich T) dom fick ihop 47 arter och 85 poäng, GRATTIS.

Totalt sågs 59 arter under rallyt vilket är rekord för Adventsrallyt.
Dessa fågelarter sågs: skäggdopping, knölsvan, sångsvan, sädgås, grågås kanadagås, bläsand, snatterand, kricka, gräsand, brunand, vigg, knipa, salskrake, storskrake, havsörn, blå kärrhök, ormvråk, fjällvråk, tornfalk, stenfalk, fasan, sothöna, tofsvipa, fiskmås, gråtrut, tamduva, gröngöling, st hackspett forsärla, gärdsmyg, rödhake, koltrast, björktrast, kungsfågel, entita, talltita, tofsmes, svartmes, blåmes, talgoxe, nötväcka, varfågel, skata, kaja, kråka, korp, stare, gråsparv, pilfink, bergfink, grönfink, grönsiska, vinterhämpling, gråsiska, korsnäbb, domherre, snösparv, gulsparv.

/Christian