NOTISER DECEMBER 2022


In med det nya och ut med det gamla

ETT GOTT NYTT ÅR vill jag önska er alla. När vi sammanfattar den gångna året finner vi att det är ett av de bästa vi haft. Onsdagsgruppen har varit ute 52 gånger ännu ett år! Vi passerade 300 strecket när det gäller sedda arter i vår kommun genom tiderna. Årets resultat blev 224 arter, några fler än genomsnittat. Den som såg flest av dessa fick ihop 204. Inte dåligt!
Nu tar vi nya tag!

Missa inte att vi har öppet hus i Trandansen fyra söndagar i januari från den åttonde. Sista fredagen i januari har vi vårt årsmöte i Friggeråkers Bygdegård, en härlig tillställning i en god tradition.

Vi behöver örnmat. Har ni eller har tips om vem vi kan kontakta, tveka inte att ta kontakt med Åke 070 660 24 53.

A
tt mata småfåglar är dyrare än någonsin men fåglarna skall inte behöva lida för mr Putins tilltag. Ett tips - Slutarps kvarn är vad jag har funnit ut både bäst och billigast. 

// Åke 221230


GOD JUL OCH ETT GOTT NYTT ÅR!

I dag vänder det, nu har dagen ökats med en hel minut. Det är av stor betydelse. Inte minuten i sig utan känslan. Nu kan det inte bli mörkare.
Faktum är att även fåglarna känner av det lilla - man kan höra en talgoxe sjunga innan nyår och få se skatorna bära pinnar.
Det har varit en trög fågelhöst, särskilt känns bristen på småfåglar svår. Det går utför med fåglarna i jordbrukslandskapet.
Våra utfodringar är emellertid bra, ni har väl läst om dem i Svarthaken. Det verkar ha gått bra för talltitorna, det är helt klart. Det är fler på min utfodring vid Bergsjön än tidigare år. Man kan höra dem locka från flera håll. Tätätä säger dom och så sjunger dom så fint, det dröjer inte länge innan man kan höra den första.
I dag flög en kungsörn högt över soptippen -alltid något.
 


©Mari Friberg