NOTISER FEBRUARI 2007


Helgtips


Hampafälten ute vid Gudhems Kungsgård är fortfarande fågelrika. Där är två blå kärrhökar, tornfalk,sparvhök och stenfalk. Förra helgen sågs en kungsörn i området. Dessutom finns där fortfarande några finkflockar. Om man är där när det skymmer kan det finnas goda möjligheter att se tillexempel nån jorduggla jaga. Man får tänka på att stå på vägarna. Även om hampan är från förra året skall den skördas nu i vår och därmed inträder att allemansrätten inte gäller. 


/Åke
2007-02-17


Missa inte årets Hornborgaseminarium!

Det börjar klockan 09.00 lördagen den 24 februari.
Plats Lilla Samuelsgården i Broddetorp. Tydliga skyltar finns från vägen Broddetorp - Fågeludden.
Många intressanta redogörelser för projekten samt föredrag av professor Åke Lindström från Lunds Universitet: övervakning av förändringarna i de svenska fågelbeståndens storlek.
Lunch serveras och det hela beräknas sluta klockan 15.00.

Anmälan till Eric Thorsson telefon 070.8389042 eller e-post eric@torsson.se eller till AlbinThorsson telefon 073.0255817 eller e-post albin@torsson.se

Anbefalles å det varmaste - som man sa förr!

/Åke


Övertramp!

På fredagen inträffade det tråkiga att besökare gick in i trädgårdarna uppe på Betesvägen i Falköping där den större turturduvan håller till. Det var en norrman och en svensk från Södra Västergötland som klampade in på privat tomtmark.
Det är egendomligt att inte alla känner till att det är absolut förbjudet att beträda annans tomtmark utan att ha löfte till detta. Resultatet blir att några få förstör glädjen för många när det med rätta blir tråkigheter. 

/Åke
2007-02-09


Örnungar

Någon vecka in i januari var det dags för förra årets örnungar att lämna fädernejorden eller kanske skall vi säga vattnet. Färden gick söderut och den blev inte lång. Alla tre hamnade på den utfodringsplats som
finns i trakten av Herrljunga och har lästs av där. Nu får vi se vart resan bär vidare.....
Däremot vet vi ingenting om de första årens ungar. Vi har frågat Björn Helander men han känner inte till några kontroller. De allra äldsta ungarna är så gamla att de närmar sig häckningsmogen ålder.  

/Åke
2007-02-18


Det blev 102!

Den januarimånad som gått bjöd på ett fågelskåderi utan dess like. Hela 102 arter sågs i kommunen innan den var slut. Öppet vatten i sjöarna och milda vindar gör att inte bara fåglarna blir fler utan också att fågelskådarna blir fler. Med 102 arter är vi på tredje plats i Västra Götaland, endast Vänersborg och Göteborg är före.
Den som slitit allra hårdast är Sven Olof Green som fick ihop 87 arter. Albin Thorsson och Christopher Magnusson kommer därefter med 78 arter.
Skall man kommentera listan på något vis ser man att ugglorna saknas. Det tycks ha varit väldigt låg aktivitet trots den milda väderleken.
Nu får vi se vad februari bjuder på, det börjar bra med en större piplärka på Sätunamaden.

/Åke


Fler rara fåglar

På söndagen upptäcktes en större piplärka på Hornborgamaden. Det är väldigt få fynd i kommunen genom tiderna av denna piplärka som hör hemma en bra bit öster om oss och som vanligen övervintrar i Östafrika Vinterfynd är extremt ovanliga. Detta torde vara det tredje vinterfyndet landet och det första i inlandet genom tiderna.
Ta fram fågelboken och titta på hur den ser ut.

/Åke
2007-02-05