NOTISER FEBRUARI 2010

 

Inte bara fåglar...


Foto: Ingalill Abrahamsson

Den här rågeten tillbringar en stor del av dygnet under vårt fågelbord, understundom uppvaktad av två harar när hon berett sig en bädd av det friska höet att ligga på.

 // Åke 2010-02-23


Vi fortsätter....

Egentligen skulle vi slutat med att lägga ut mat på örnutfodringen men vintern håller i sig så vi fortsätter ett tag till. En vecka in i mars tror vi att vi kan hänga i. Vi fyllde på förrådet av mat för några dagar sedan och just den dagen var det tre kungsörnar i närheten på morgonen och lite senare var det minst sju havsörnar på maten. Det Ni!

// Åke 2010-02-
18


Svältande ugglor!

I dag har vi fått till oss två utmärglade kattugglor som tagits tillvara inne i stan på olika ställen.
Den ena av dem gick inte att rädda men den andra var i lite bättre skick och kommer att överföras till Fågelcentralen i Kungälv. Båda är fjolårsungar och det är de som har det allra svårast.

 // Åke 2010-02-12


Vrålhungriga änder i MössebergsparkenJag har löfte om att parkförvaltningen återupptar matningen vid Svandammarna så länge denna stentuffa vinter består.

//Åke 2010-02-09

Uppdatering 2010-02-12
Förra torsdagen återupptog Parkförvaltningen matningen av änder i Mössebergsparken.
Vi noterar detta med tillfredsställelse och tackar varmt å gräsändernas vägnar./

/Åke


Vinterresan till Skåne 2010 

Se artlista + bilder här >>

Efter att ha lockat endast några få entusiaster konstaterar vi nu efter ganska många resor att deltagarantalet närmar sig ett tjugotal. Och det med rätta, resultatet blir bra även om vädret utgör en riktig lotterifaktor. Denna vinter var det all snön som var bekymret men den stoppade oss inte nämnvärt; tvärtom var det lite spännande att resa runt i en äkta skånsk snövinter. Artlistan slutade på 78 arter, det är faktiskt mer än godkänt med tanke på den korta tid det ändå handlar om. Ett studium av artlistan rekommenderas.
Lördagen på våra vinterresor innebär en Österlentur som börjar uppe i Tosteberga i nordost och går via Åhus och Simrishamn ner till Hammar nära Kåseberga innan det är dags att åka tillbaka till Hörby där vi har bott under de senaste resorna. Ett centralt och bra boende! I Tosteberga är det de många havsörnarna som lockar, där har funnits en utfodring under många år och vi räknade lätt ihop ett trettiotal örnar. Där fanns också många änder i vakarna och särskilt salskrakarna gladde många, man måste säga att de gör sig bra mot iskanten i de små vakar med öppet vatten som fanns kvar.
Vid Äspet i Åhus gick vi inte ut till tornet som vi brukar, is och snö och hård vind blev oss övermäktiga. Vi redde oss bra ändå och änderna var riktigt många, fler än vad som hanns med innan händerna domnade bort Fina bergänder, brunand, en mängd skrakar av alla slag samt inte minst många alfåglar som alla till slut fick se. De var rätt långt ut och vågorna gick höga.
Hamnen i Simrishamn var nästa anhalt. Några av oss gick till trutarna, andra till hamnbassängen.
Rörhöna, smådopping, skäggdopping och skärsnäppa kunde föras upp på artlistan. Trutar är inte den stora grejen för inlandsskådarna, men en kaspisk trut blev det men inte helt säkert förrän senare på natten när det skickades bilder för identifiering till en större expert än vi. Den digitala världen är fantastisk. Nere vid Hammar handlar det om att leta reda på kornsparvarna och i år gick det bra. Vi fick se en stor flock med bra många fler än hundra vilket förstås gladde stort efter förra årets misslyckande i den täta dimman.
Dag två startade i Fyledalen med många glador och några havsörnar, en del av deltagarna såg en kungsörn vid horisonten. Ett bra gäng med vildsvin mot den vita snön samlade många poäng. Vidare till Näsbyholm där det blev en mycket bättre kungsörn och resans enda duvhök samt naturligtvis ännu flera glador. Sedan hade vi några nerslag kvar nära Malmö. Skabersjö gods stod överst på listan. En stäppörn hade hållit till här under lång tid men denna dag ville den dock inte vara med. Under hela resan hade vi förundrats över de många gäss som fanns i landskapet och här fanns en riktigt fin flock med de flesta arter man tänka sig i vinterlandskapet. Sedan bar det av in till Segevång i Malmös norra förorter för titta på en tofslärka. Efter en del letande hittade vi rätt och här fanns alla tillbehör en tofslärka i Sverige behöver; en fågelmatning, en livsmedelsaffär och lite längre ner en kebabkiosk. Så fick det hända en gång till i livet; att få se både tofslärka och kornsparv under en Skåneresa. Detta som var så lätt några årtionden tillbaka i tiden. Vi avslutade i Alnarpsparken med ett fruktlöst försök att hitta en trädgårdsträdkrypare, några hornugglor i ett tujaträd fick bli en högvärdig avslutning på resan. Kent Ove och Åke ledde det hela som var ett samarrangemang mellan Skövde och Falbygdens Fågelklubbar.

//Åke 2010-02-09


Lars Jonsson i Skövde

Från den 13.2 till den 18.4 ställer Lars Jonsson ut i Skövde Kulturhus. Ett måste för alla natur och konstintresserade. Vill man även höra en föreläsning kan man bege sig till Skövde och Odeon den 20.3 klockan 13.00. Om man vill höra Lars Jonsson föreläsa men inte vill lägga 75:- i inträde kan man åka till Vårgårda och Västergötlands Ornitologiska Förenings årsmöte den 21 mars och lyssna på Lars Jonsson.
Men info om detta årsmöte kommer senare.

Kika på Lars Jonssons hemsida här >>

//Åke
2010-02-01