NOTISER FEBRUARI 2015

 

SLUT FÖR I VINTER

I dag, den 24 februari, gjorde vi det sista utlägget på vår örnutfodring, sedan är det slut för denna gången. Det gick att genomföra även denna gång trots att det satt långt inne från start.
TACK alla våra medlemmar som hjälpt till så fint - precis som alla år tidigare.

//Åke Ab 150224


Aktuella resor

Under året kommer det att bli en hel del resor som vanligt. Ni hittar dem i programmet.
Här är ett par som förmodligen inte kommer ut i det vanliga programmet.

Extra Skåneresa den 27 februari till den 1 mars
Kent Ove Hvass leder denna resa och den går på ungefär samma sätt som våra ordinarie vinterresor till Skåne.Om du är intresserad kan du höra av dej till Åke Abrahamsson 070 660 24 53 som förmedlar intresset vidare.

Östra Polen 8 - 17 maj
Även denna resa leds av Kent Ove Hvass. Resan görs tillsammans med Leksands Fågelklubb. När detta skrivs finns endast någon enstaka plats kvar. Förskottsbetalning gäller. Är du intresserad kan du även här höra av dej till Åke Abrahamsson 070 660 24 53 som förmedlar ditt intresse vidare.


De är två!

Vi var lite oroliga för att "vår" pilgrimsfalk inte skulle komma tillbaka när Lantmännen rev sin silo, men den kom! Där är förvisso en silo till och nu är där två falkar meddelar Karl Axel Axelsson som håller reda
på vad falkarna har för sig

//Åke Ab 150211


Fullkomligt lysande – igen!

Våra fågelklubbars skåneresa i februari blev ännu en gång en riktig fullträff – som vanligt i dubbel bemärkelse! Det handlar förvisso inte endast om mäktiga fågelupplevelser – det är också ett par dagar med fin samvaro i ett mycket trivsamt gäng.
Hur många vinterresor till Skåne vi genomfört vet vi inte, men de är väldigt många. Och ingen är egentligen den andra lik trots att vi åker enligt ungefär samma rutt varje gång. Skåne är dessutom inte så stort.  Vi lyckas dessutom med att få ihop en ”ädelkombination” vid nästan varje tillfälle. Denna resa blev kombinationen fläckdrillsnäppa nära Landön uppe i nordost, vitögd dykand i Lunds reningsverksdammar och svartand vid Skälderviken. Jodå, det blev en del däremellan också.
Vi klarade även att komma över det lilla kvalitetsmärke som vi brukar styra efter; detta att försöka komma över åttio arter. Blåsten var besvärande och det gjorde att besöket vid de vindpinande Vombs ängar blev ganska avslaget och kortvarigt, detta gällde för övrigt söndagens övningar lite jämt över. De stora gåsflockar som brukar prägla ängarna fanns inte på plats för en gångs skull. Det avkortade besöket vid Vombs ängar medgav i stället ett storkbesök vid Flyinge. Godset Flyinge är en del av det skånska storkprojektet och ibland kan man se ett sjuttiotal samtidigt. Flyinge är också ett internationellt centrum för svensk hästavel så det är kanske en bra kombination; storkar och hästar. Nästan varje gång är det alltid någon deltagare som inte varit där tidigare så det har blivit en stående punkt på programmet om vi är i krokarna. 
Gladorna präglade det snöfria skånska landskapet, det verkar inte vara någon större skillnad på vinter och sommar numera. Man ser nästan lika många på vintern som sommartid. Fyledalen vid Tommelilla är ett måste på varje resa – oavsett årstid faktiskt. Trots den pinande blåsten blev det en hel del rovfåglar. Största intrycket gjorde två yngre pilgrimsfalkar som plötsligt fanns över våra huvuden. Det här är förnämligt – att man kan se pilgrimsfalkar så lättvindigt numera. Det har ändrat sig mycket på några år. Vi såg troligen ytterligare en pfalk i Fyledalen men avståndet var mycket för långt.  Två jordugglor såg vi, den ena vid drillsnäppan och den andra vid Äspet i Åhus. Jag tror att de här var de första jordugglorna genom alla år. Kornsparvarna nere vid Hammar inte långt från Kåseberga på sydkusten hör till varje resa och det är härligt att se att de blir lite fler för varje gång, nu är de klart över ett hundra.  Vi var sammanlagt 13 resenärer från de båda klubbarna men det var sannerligen inte något olyckstal.

Artlista finns här >>

// Åke Abrahamsson skrev den 2015-02-10

Svartand

©Kent-Ove Hvass


Vitögd dykand

©Kent-Ove Hvass