NOTISER FEBRUARI 2007

 
Årsmötet den 26 januari

Läs om mötet och se vinstlistan  >>


Rapportera döda fåglar!

Läs här >>


Midvinteränder

För första gången någonsin räknades Hornborgasjöns simfåglar i januari. Totalt fanns det 12373 simfåglar i sjön bland annat 6200 sothöna,1230 knölsvan, 1160 vigg och 850 knipa.
Gå in på Hornborgasjöns Fältstations hemsida för komplett resultat.
Länk finns här >>

/Åke
2007-01-30
 


Ovanlig övervintrare

På en utfodring vid Jakobsbergsgatan i Falköping fanns häromdagen en
järnsparv. Tittar efter man skall man finna att övervintrande järnsparvar genom tiderna är ytterligt få.

/Åke


FULL FART I TRANDANSEN!


Foto: Åke Abrahamsson

Så blev det vinter och hopp om lite bättre med örnar på utfodringen. Det har varit bra med besökare i helgen (se bilden) och de allra flesta har fått se örn, om än inte på maten. I övrigt en salskrakehona, många fiskmåsar och en blå kärrhökhane som svepte förbi då och då.

/Åke


Spelgalen tjäder


Foto: Bengt Christensen

Läs Bengts notis och kika på filmfil här >>


Årets Hornborgaseminarium

Boka redan nu lördagen den 24 februari för årets Hornborgaseminarium.
Många intressanta redogörelser för projekten samt föredrag av Åke Lindström från Lunds Universitet.
Mer detaljer senare.

/Åke


Efter stormen

Den blev i alla fall en tretåig mås i kommunen om än död. Den hittades på Fågeludden av Jan Mogol. Sedan är det möjligt att ytterligare något fynd görs av någon död tretåig mås eller stormfågel. Stormfåglar har för övrigt påträffats på några ställen i Sydsverige, bland annat nödlandade en på örnutfodringen på Store Mosse

/Åke


DAGENS TIPS!

Åk ut efter stormen och leta tretåig mås och andra havsfåglar. Fåglar som är vinddrivna lång in över land är ofta utmattade och kan dyka upp på oväntade ställen. Kolla allt som verkar konstigt eller annorlunda.

/Åke


Klykstjärtad stormsvala i Kinnarp
 

På torsdagsförmiddagen den 11 januari ringde Anders Hermansson från Kinnarps och berättade att han tagit tillvara en liten fågel med simfötter och som såg ut som en liten duva. Det var bara att åka. Väl framme stod det omedelbart klart att det var en klykstjärtad stormsvala som han hade tagit tillvara. Anders berättade vidare att han hittade den i en vattenpöl under ett cykelställ. Man kan lätt räkna ut att den vinddrivits i stormen härom natten och utmattad hamnat i Kinnarp. Dessa fåglar klarar orkanvindar men kommer de in över land och måste flyga tillbaka i motvind går det inte. Arten finns i oceanerna runt hela det norra halvklotet men från vår horisont ligger väl Färöarna med flera öar mellan Island och Scottland bra till. Det hindrar inte att de ses då och då i Svenska vatten i synnerhet i hårt väder om höstarna.
Heder åt Anders Hermansson som hörde av sig.

På kvällen samma dag släpptes den tillbaka i det hav den kom ifrån, närmare bestämt i hamnen på Hönö. Detta kunde ordnas med en stafettinsats av Sven Olof Green, men framför allt Ingemar Nilsson samt Niklas Aronsson från Göteborg som mötte och som såg till att den fick friheten tillbaka efter att först ha passerat Fågelcentralen och Tommy Järås för ringmärkning m.m.

/Åke


Berglärka på Falbygden

Just nu kan man åka och titta på en berglärka som uppehåller sig vid parkeringen på Ytterberg vid Hornborgasjön. Man behöver inte gå någonstans, det räcker med att stå på parkeringen och spana av stubbåkern innanför. Där uppehåller sig också en jätteflock med gråsiskor och vinterhämplingar samt minst två snösiskor

/Åke


SEVÄRT!

Samtidigt med våra örnhelger ställer den välkände konstnären Lennart Sand ut sina verk hos Göran Löwing i Hornborga. Det är andra året som en naturmålare av rang bjuds in att ställa ut hos Löwings i samband med örnhelgerna nere vid Trandansen. Det handlar om måleri av hög klass som är mer än väl värt att titta på.
Rekommenderas!

/Åke


KOLLA SISKORNA

Så har det plösligt blivit siskor på utfodringarna, både grå och grönsiskor. Vi har även haft en snösiska på vår utfodring under ett par dagar. Men det finns en till som man skall titta efter och det är brunsiskan. Den är en ras av gråsiska som finns västerut över Danmark och mot England. De finns även i södra Sverige och då främst i den västra delen. De dyker upp tillsammans med gråsiskor på våra utfodringar och känns igen på att de har en kanelbrun färg på ryggen och även i de flesta fall på  bröstet. Gråsiskorna är verkligen grå på dessa ställen. Brunsiskorna  är minst bland siskorna vilket är synligt. 
Håll koll!

/Åke