NOTISER JANUARI 2022


Filmer om Hornborgasjön

Kolla på UR PLAY >>


Vår i luften

Den 25 januari sjöng tofsmes och talltita så fint uppe på Mösseberg. Talgoxe och blåmes har man kunnat höra någon vecka redan och skatorna bär pinnar.
Vårkänsla!

// Åke 2022-01-27


©Mari Friberg


Slagugglan vid Silverfallet

Denna fina bild tog Anders Nerfv den 21 januari.

Ugglan fanns kvar i området vid Silverfallet även idag, söndag den 23 januari.


©Anders Nerfv


OBS: årsmötet flyttas

På grund av utvecklingen av pandemin beslutade styrelsen igår (den 13 jan) att årsmötet flyttas fram.
Preliminärt datum är fredag 25 mars.
Nytt beslut kommer att tas i början av mars.


Ny kommunart

Den nionde januari upptäckte Albin Torsson en kaspisk trut bland alla gråtrutarna vid reningsverket.
Lennart Ljuhs har tagit bilderna.

Tillägg 11 januari:
I artlistan, författad av Jonas Grahn 2007, som finns i "Svarthaken 50 år", finns kaspisk trut med som kommunart. I Artportalen finns ingen tidigare rapporterad i Falköpings kommun.

// Åke 2022-01-09©Lennart Ljuhs


Spontanexkursion!
 

Rubinnäktergalen i Vargön har varit på plats i gott och väl i två månader. Många har varit där även från Falköping men den tredje januari var minst ett dussin skådare från vår vackra stad på plats. Den var förvånansvärt lättsedd beroende på att man slänger ut mjölmask eller motsvarande. Kan behövas i vinterkylan; normalt så här års skall den vara i Vietnam eller Thailand. Lennart Ljuhs tog de fina bilderna.

// Åke 2022-01-03©Lennart Ljuhs


Sorgebud

När det nya året går i gång ser vi att tre personer som nu eller nyligen varit medlemmar eller på annat sätt funnits kring föreningen har gått bort. De är Sivan Karlsson, Inge Olsson och Ingemar Fägerlind.

// Åke 2022-01-01


Kommunfåglar

En titt i Artportalen visar att 222 fågelarter har setts i vår kommun år 2021. Den som har sett flest av dessa har sett 202. Det är ytterst märkligt, men nära nog exakt samma antal arter ses i kommunen varje år. Det skiftar med en eller två arter upp eller ner mellan åren men inte mer. I vårt närområde är det Mariestad som kommer närmast, det skiljer endast med ett par arter till vår fördel. Skövde, Skara och Lidköping kommer en bit efter. I landet är vi på plats 57.
När det gäller växterna hamnar vi på plats 53 med våra 521 arter. Insekterna skall vi inte tala om, så långt ner är vi; 398 arter har vi fått ihop. På Artportalen finns en massa statistik av olika slag att ta del av.

// Åke 2022-01-01


H5N1

Fem tusen tranor på övervintringsplatsen i Israel har drabbats av fågelinfluensa enligt samstämmiga uppgifter. Smittan lär ha kommit från en höns- eller kalkonfarm. Det låter ju inte alls bra men det är inte våra tranor.

// Åke 2022-01-01