NOTISER MAJ 2009


Massinvandring av tistelfjärilar


De senaste dagarna har man kunnat se vad som närmast är massuppträdande av tistelfjärilar. Dessa fjärilar (och Amiralerna) övervintrar inte i Sverige utan flyger upp från kontinenten under våren och tillbaka på hösten. Ingen dålig prestation! Passa på att titta lite närmare på dessa vackra fjärilar när de är så pass talrika. 

//Åke
2009-05-31


Utlängan i mitten av maj
Skövde och Falbygdens Fågelklubb samt VGOF:s vårresa

Hela tjugotvå deltagare fanns med när vi äntrade båten som förde oss ut till Utlängan som är den ö i Karlskronas skärgård som ligger längst ut i sydost.
Ön är ganska stor men har ingen fast befolkning. Tidigare har där funnits en del jordbruk och stora delar av ön hävdas med fårbete. Sommartid befolkas de många husen som finns kvar på ön och man kan tänka sig att där är liv och rörelse. Militären har tidigare haft en ganska omfattande verksamhet.
Om fåglarna kan man säga att det är samma läge som gäller för Öland. Utlängan är en mottagare för inkommande flyttfåglar från söder och sydost, är det lämpliga vindar kan det vara oerhört bra med snart sagt vad som helst. Vi fick ihop 119 arter på Utlängan och Torhamns Udde sammantaget.
Det blev inte några stora rariteter men mängder med ärtsångare, törnsångare och grå flugsnappare. Några arter verkade sena; vi hörde ingen rosenfink och såg endast någon enstaka törnskata. Tre olika blåhakar fick vi fatt på, dock ingen som kom alla till del. Över havet fanns småflockar med sjöorrar, en hel del alkor och en enastående vacker bredstjärtad labb som passerade på gott håll. En tordmule stod god en stund på en av stenarna utanför sydudden, det är sällan man kan se dessa fåglar på riktigt nära håll.
Havsörnar hör absolut till – flera olika individer fanns runtomkring oss mest hela tiden.
Hemvägen begicks via Gislaved, en ringandhane fanns i några dammar, den ville vi förstås inte missa Några dammar visade sig vara en enorm fågellokal med ringanden och mängder med knipa och vigg. Där fanns stjärtand, skedand, snatterand, bläsand och krickor. Flera svarthakedoppingar och smådoppingar och över alltihopa spelade grönbenorna som besatta. Vände man sig mot skogen kunde man få höra en gulhämpling som upptäckts dagen innan. Det gjorde dock inte vi i den sena timmen.
Man vill tro och hoppas att fler kommuner ville vara så framsynta som Gislaved och anlägga väl tilltagna dammar för att rena sitt avloppsvatten och dessutom få en utsökt fågellokal på köpet. Kent Ove och Åke hade förmånen att leda denna fantastiska resa eller med andra ord ännu en i raden av fantastiska resor.


Fyren på Sydudden. Detta är den viktigaste obsplatsen på Utlängan och här görs de flesta fynden av rara fåglar som förirrat sig hit från sydliga länder.
Foto Åke A.

Se fler bilder på Skövde fågelklubbs hemsida här >>


//Åke skrev
2009-05-19


Fågelskådningens Dag 10 maj 2009

Se fler bilder på Skövde fågelklubbs hemsida här >>

För 21:a året i rad arrangerades i helgen Fågelskådningens Dag av Sveriges Ornitologiska Förening (SOF). I Skaraborg koncentrerades aktiviteterna kring Hornborgasjön. Dagen startades med vandringar i södra delen av sjön, Hångers udde och Ore nabb besöktes. Ett 25-tal deltog i vandringar som bjöds på flera fina upplevelser, till exempel kunde lärkfalkar beses. Vid Fågeludden guidade medlemmar ur fågelklubbarna och visade olika fåglar, en ägretthäger gladde många av de ca 350 personer som besökte Fågeludden under guidningen. Det fanns också två tips-promenader på Fågeludden och dessa hade många deltagare.

Hornborgasjöns fältstation bjöd in allmänheten för att se hur ringmärkning går till. Ett antal fåglar fångades in och ringmärktes under nyfikna blickar från allmänheten. Störst succé gjordes infångandet och ringmärkningen av en gräsand, en fågel som man normalt inte får i fångstnäten.

Under hela dagen hade ett s.k. artrally ägt rum. Det gällde att mellan 04 00 – 16 00 se så många arter i Hornborgasjön som möjligt. Det segrande laget, Gladiatorerna, såg 119 arter. Några av de roligaste arterna var jorduggla, näktergal och ägretthäger. Det segrande laget bestod av Jörgen Fritzon, Edvin Klein, Göran Engberg och Gunnar Jakobsson. Det segrande laget erhöll en tavla av Barbro Axelsson samt böcker.

Det var första gången som Fågelskådningens Dag koncentrerades till Hornborgasjön och att alla lokala föreningar deltog. Årets aktiviteter kräver uppföljare då dagen blev mycket lyckad med många deltagare.

Arrangörer av årets Fågelskådningens dag var:  Västergötlands Ornitologiska Förening, Hornborgasjöns Fältstation, Falbygdens- och Skövde Fågelklubb samt Länsstyrelsens platskontor vid Hornborgasjön.

//text och foto Kent-Ove Hwass




 


TVÅ ägretthägrar i Hornborgasjön!

Dessa dök påpassligt upp på Fågelskådningens dag, och var sedan synliga från Trandansen på måndagseftermiddagen.
Ut och se!

//Åke
2009-05-11




Flitige fotografen Lennart Ljus tar tagit den tjusiga blåmesbilden ovan som får den självskrivna titeln "Nyduschad"


Trevlig kvällsutflykt till Torrevalla ängar

Torrevalla norr om Floby har blivit ett återkommande utflyktsmål under senare år. Detta kommer sig av att kommunen har inrättat ett fritidsområde med vandringsled som genomkorsar området. Vår förening har deltagit i planeringen och genomförandet. Det är rikt på tättingar vilket kanske inte framkom tillfullo på onsdagskvällen, mest beroende på ganska styv blåst.
Tjugofem arter fick vi ihop, bland annat hörde vi grönsångare vilken vad jag vet inte är noterad från området tidigare. Längst in finns ett vackert småskaligt beteslandskap med torpruin, stenmurar och glest trädskikt. Att ta sig dit en solig dag och ha god tid tillförfogande kan högeligen rekommenderas. Att bara sitta ner och låta fåglarna komma till en är ingen dålig form av fågelskådning. Området är mycket rikt på tättingar som naturligtvis bäst ger sig till känna under morgontimmarna. För den som inte varit där tidigare åker man in till Ridhuset från Ullenevägen och fortsätter sedan till fots ut i området eller följer den markerade leden.

Hela nio personer hade mött upp för en vandring i Torrevalla ängar.

Foto Lennart Ljus


/Åke
2009-05-08