NOTISER NOVMBER 2004

 
 
Vinterutfodring
 


Så här kan en matplats i skogen se ut! 
Matare för solrosfrö och spirorör för jordnötter!
(Klicka för större bilder)


Detalj av ventilationsrör som jordnötsautomat


 
Att ha igång ett fågelbord är en aktivitet som de flesta fågelintresserade ägnar sig åt om vintern. Det kan vara en enkel anordnig som man hänger på fönsterblecket eller en mer avancerad som byggs ute i skogen. Utrustning för den första varianten finns att köpa i varje järnhandel eller Granngårdenbutik. Den andra varianten kräver grejor av lite annat slag. Dels behöver vara av en robustare typ än den förstnämnda, dessutom av sådan storlek att man inte behöver se till den oftare än två gånger per vecka. Det betyder att man får tillverka den själv eller be någon om hjälp.

Lämpligt basfoder är solrosfrö och jordnötter, dessa tillhandahåller man lämpligen i något slags automat eller matare. Bilden nedan visar en uppställning ute i skogen med en foderautomat för solrosfrö och ett rör för jordnötter. OBS endast jordnötter avsedda för fågelfoder OBS. Röret är ett vanligt ventilationsrör som man borrar en mängd hål i och förser med ett rep för fåglarna att sitta på. Repet viras så att det följer plåtspiralen runt röret. Närbilden nedan visar i detalj hur det ser ut. Man fäster repet med skruvar eller tråd så att det hålls på plats. I botten placerar man en kon av något slag så att nötterna inte fastnar och förser sedan röret med lock och upphängningsanordning. Frömataren i exemplet rymmer ca 12 kilo solrosfrö och röret cirka två kilo jordnötter. Man kan men fördel låta fantasin flöda när det gäller lämpliga anordningar och låta det styras av vad man själv kan åstadkomma. Den ovan beskriva fungerar emellertid väldigt bra. 
Utöver basfödan frö och nötter kan man naturligtvis lägga ut vad som helst. Talgbollar, fläskstycken, margarin, OBS osaltat, och inte minst matrester. Havre på marken för gulsparvarna är bra.
Fundera således på om inte en utfodring ute i skogen vore något att satsa på. Välj en plats helst i blandskog och gärna i söderläge som du vet är fågelrik och tänk på att du skall kunna sköta den hela vintern. Det finns plats för överraskningar. Det kan dyka upp nötkråkor tillexempel eller varför inte en järpe occ mycket annat skojigt! Naturligtvis gör man i ordning ett litet skydd åt sig själv på betryggande avstånd så att man kan se vad som rör sig.

Till sist – tala alltid med markägaren först!

/Åke A


 
Holkuppsättning 


Foto: Åke Abrahamsson

Den 14 november stod holkuppsättning vid Uddeberg i Broddetorp på programmet. 
Ett tiotal medlemmar hade mött i det vackra vädret vilket inspirerade så till den milda grad att ett femtiotal holkar kom upp på ett par förmiddagstimmar.

/Åke A