NOTISER NOVEMBER 2010


Mekelsmäss

Det har nu gått några veckor sedan Mekelsmässhelgen och det kan kanske vara på sin plats att göra en summering. Vi kan ju bara till en början konstatera att det blev mycket lyckat. Massor med besökare. Siffrorna för lördagen och söndagen hamnade någonstans mellan 1100 och 1200. Det är ungefär 4 gånger så många som förra året. Vad den stora tillströmningen av folk beror på är svårt att säga. Det tycks ju vara så att alla utställningsplatser hade många besökare. Vi har också för första gången namngett våra utställare i mekelsmässkatalogen.  Vi exponerade oss bättre vid vägen och vädret var bra. Kanske var det dessa faktorer i samverkan som gav det goda resultatet.  Det primära med vårt deltagande i Mekelsmäss är ju inte att tjäna pengar. För oss är ju det viktiga att få visa vilka fina konstnärer som finns i bland våra medlemmar, att få träffa folk, prata fågel, holkar m m.  Det är ju dock ingen nackdel om det går med lite vinst och det har det gjort i år. Ett par tusen blir det över. Försäljningen av fika med sju sorters kakor, varm korv, holkar gick lysande. Så lysande att varmkorven tog slut på lördagsnatten.  Vi sålde 9 av de större konstverken och lika många av de mindre silverarbetena. Det är också mer än vad vi gjort under de föregående åren.  Allt detta gör att vi vågar tro att det kommer att bli deltagande i Mekelsmäss nästa år också. Det är ju det projekt inom föreningen som tillsammans med örnverksamheten och guidningarna  sysselsätter  flest av föreningens medlemmar. Naturligtvis är det inte genomförbart utan alla som hjälper till. Först och främst de deltagande konstnärerna. Utan deras förnämliga alster så bleve det naturligtvis inget Mekelsmäss. Men alla andras hjälp är också viktig. Bära skärmar, dra kablar, baka kakor, spika holk och prata med besökare. Allt har stor betydelse och vi vill därför framföra vårt stora tack till alla som hjälpt till och vi hoppas att vi får återkomma nästa år och be om er hjälp.  Detta gäller naturligtvis också de deltagande konstnärerna. Det gäller nu för er att fixa fram nya grejor till nästa år. Vi litar på er.  Kanske finns det fler artister inom våra led som ännu inte vågat delta. Gör slag i saken nästa år.

Mekelsmässgruppen/Lennart
2010-11-09


Novemberresan till kusten!

Något fördröjd i tiden blev det en resa även år. Ett litet men naggande gott gäng gav sig i väg i den frostiga morgonen med hopp om en god skådardag vi havet. Och det blev riktigt bra. I reservatet vid Getterön fanns som vanligt många fåglar att titta på. Inte minst de stora mängderna (ett par tusen) med vitkindade gäss var något nytt. Där fanns även en rödspov - islandica?- tillsammans med några myrspovar och gluttsnäppor. Den obligatoriska pilgrimsfalken fanns förstås på plats.Vid Glommen såg vi tre toppskarvar, några havssulor och en del alkor som drog förbi. Snösparv och vinterhämpling tillkom. Galtabäcks hamn stod på tur. Detta besök ägnades åt en uppvisning i hur alla våra fyra lommar kan figurera i samma artbestämningsrunda av samma lom. Nåväl - det var inte vi som stod för den. I Varberg fanns så resans mål och mening. En alkekung låg fint alldeles vid kallbadhuset. Det är den som ni kan se på bilden, bakom trutarna. Det var svårt med fotandet i det dåliga ljuset. Rapphönsen på den andra bilden ingick även de i resultatet som slutade på runt sextio arter. Jag tror att det var premiär för rapphöns på novemberresan.
Ronny Andersson tog bilderna.

///Åke 2010-11-07


Tretåspett i Gryten

I går upptäcktes en tretåspett i Gryten. Den fanns utmed Västra vägen alldeles i sydväst nära där den svänger nittio grader höger - om man går medsols. Det är en hane och det var Albin Torsson som hittade den. Den sågs f ö även på söndagen. Tretåspettar är mycket ovanliga i vår kommun och det finns inte många genom tiderna.

///Åke 2010-11-07


Härfågel i Trädet!

Sedan en vecka tillbaka finns en härfågel i området alldeles innan Trädet, en bra utgångspunkt för letandet är parkeringsplatsen vid Sverkerstorpasjön utmed väg 46. Det går en liten väg på andra sidan sjön utmed gårdarna. Denna väg är ett bra tips att pröva.
Lennart Ljuhs tog den förtjusande bilden.

//Åke 2010-11-05


Siskor!

Denna höst är det ovanligt många gråsiskor i farten. Det brukar innebära man kan se gråsiskor på fågelmatningarna ganska allmänt framåt vintern. Nu är det så att vi inte endast har grå och grönsiskor utan även en och annan brunsiska kan dimpa ner vid fågelborden. Denna lilla siska finns i Västeuropa och även sparsamt i södra Sverige - främst utmed Västkusten. Jodå - den har häckat i Falköpings kommun. Varmt brun till sämskskinnsfärg samt tydligt mindre och nättare än gråsiska. Studera bilden ovan som Lotta Berg har tagit vid ringmärkningen ute vid Kärragården på Fågeludden. Det är Hornborgasjöns Fältstation som har denna märkplats och det går som vanligt utmärkt att hänga med en förmiddag.
Ring Åke först på tfn 070.6602453

//Åke 2010-11-05