NOTISER OKTOBER 2005



Det ringer, det ringer...

En fin flock på c:a 300 sidensvansar kunde på måndagsförmiddagen, den 24/10, beskådas vid Uppståndelsens kapell i Falköping.
Än så länge finns fortfarande kvar en hel del bär att mumsa på för dessa oerhört vackra fåglar.

/Mari
 


Fantastiska siffror!

Lördagens räkning (15 okt) av simfåglar i Hornborgasjön gav det fantastiska resultatet av 44800 våtmarksfåglar! Vad sägs om 8900 bläsänder, 1030 snatteränder, 3700 krickor, 5700 gräs-änder, 240 stjärtänder, 1550 brunänder och så vidare.
Att se hela sjön fylld till brädden av fåglar är ett skådespel av yppersta klass! Att åka ut och titta på hela härligheten är en klockren uppmaning!

Kompletta siffror hittar du på Hornborgasjöns Fältstations hemsida!

Åke skrev


Rödhuvad dykand i Hornborgasjön

Sedan ett par veckor finns det en rödhuvad dykand i Hornborgasjön.
Hittills har den legat ihop med en stor mängd brunänder utanför Fågeludden där den återfanns även på lördagen. Den är inte lätt att hitta bland alla brunänderna men näbben är korallröd – det är en gammal hane – och det är ett bra kännemärke att kolla efter. Ta med en fågelbok att jämföra mot så går det säkert bra under förutsättning att den är kvar!
Bilden har Jan Larsson tagit.

Åke skrev




 


Ölandsresan den 7 – 9 oktober

Denna mycket traditionella resa blev ytterligare en toppresa att lägga till den långa raden av toppresor som föreningen har genomfört. Vädret var på topp med  rena sommarförhållanden vilket naturligtvis bidrog på ett mycket  positivt sätt. Tyvärr hinner man inte så mycket på två dagar men alla gjorde vårt bästa för att få tiden att räcka till så mycket som möjligt.
Vi fick ihop etthundratolv arter vilket är fullt godkänt. Det stora numret blev den återupptäckta dvärgspoven. Denna den första för Sverige och femte i Europa dök upp på Öland för en månad sedan men har sedan varit borta långa perioder. Nu blev den återfunnen lagom till en av de stora skådarhelgerna på Öland. Tyvärr var det inte någon lättsedd fågel så det blev inte någon riktigt stor skådarupplevelse för någon. En större eller mindre glimt var väl vad de flesta fick med sig av dvärgspoven.
På grund av de starka vindarna från sydost var sjöfågelsträcket gott vilket resulterade i ett par bredstjärtade labbar på fint håll.
En annan sak som frapperade var de stora mängder vadare som var kvar på revlarna. Normalt brukar i stort sett allt av det slaget vara borta när man kommer in i oktober. Skall man säga något negativt blir det att den korta tiden inte räckte till att ägna sig åt de kaspiska trutarna och dito medelhavstrutarna som finns bland de många gråtrutarna vid denna tid. Man skulle nog göra en resa som endast sysslade med artbestämning av trutar, detta svåra men mycket spännande ämne.
Resan hade lockat fjorton deltagare varav tre kom från vår förening.

Åke skrev


Några av resedeltagarna kollar sträckande tättingar utanför Södra Lunden.

 

Bilköerna blir långa när det är dvärgspov på gång