NOTISER OKTOBER 2008



Jubileumsfesten

Vårt jubileumsår avslutades med en härlig jubileumsfest i Friggeråkers bygdegård på lördagskvällen den 25 oktober. Bort emot ett åttiotal medlemmar och inbjudna gäster deltog i festligheterna som präglades av glädje och trevnad och som kommer att leva länge i våra hjärtan. Efter välkomsthälsning och måltid tog musikgruppen Skördetid vid. Gruppen Skördetid sjunger till stor del dikter av Falbygdens store poet John Liedholm som skrev det mesta under pseudonymen Jönn – ett ord som kort och kort betyder dynga på västgötska. Tonsättningarna har gruppens medlemmar gjort själva. Mer underhållning skulle följa – vår medlem Roland Lindberg hade tagit med sin nyckelharpa och spelade några låtar ur den stora svenska folkmusikskatten. Därefter följde tal och uppvaktning. Olof Johansson från våra egna led tackade för mat och underhållning. Jan Lindholm från Falbygdens Naturskyddsförening uppvaktade med tal och present, så också Nils Karvik från Lidköpings Fågelklubb.
Från Västergötlands Ornitologiska Förening uppvaktade Gunnar Hurtig. Från Skövde Fågelklubb kom Kent Ove Hvass och från Mariestads Fågelklubb Per Olof Bengtsson med tal och presenter. Torbjörn Persson från våra egna led läste upp en exkursionsrapport från mitten av sjuttiotalet under stort jubel. Lennart Friggeråker plockade fram hågkomster ur föreningens långa historia och passade även på att honorära ordföranden för lång och trogen tjänst. Ordförande Åke Abrahamsson lyfte därefter fram det faktum att Lennart Friggeråker varit medlem av styrelsen sedan sjuttiotalets början; först som sekreterare och därefter som kassör i obruten följd fram till i dag och som verkligen är den som skall äras för sin stora insats. Den långa raden av talare avslutades med att Sten Danielsson erinrade om några av de många händelser som finns lagrade i minnenas arkiv. När festen så småningom avslutades var tiden liden en god bit in på natten.

Ett alldeles särskilt tack och eloge måste riktas till vår fantastiska serveringspersonal som bestod av Emma, Christian och Elisabeth. Denna eminenta trio var en stor del av orsaken till att det blev så oerhört bra.

// skrev Åke den 27 oktober 2008

Bildgalleri från festen >>


Spännande återfynd
Två gräsänder som ringmärktes hösten 2006 har rapporterats skjutna under våren 2007 och 2008 i Ryssland, 104 mil O, respektive 183 mil NO om Hornborgasjön. Båda var hanar. Detta är våra första vårfynd av gräsänder, rapporterar Clas Hermansson från Hornborgasjöns Fältstation.
Läs mer på Fältstationens hemsida >>


Fågelklubbarnas Ölandsresa - hösten 2008

Foto: Kent-Ove Hvass

Att åka till Södra Öland vid mitten av oktober är en verkligt fin skådarupplevelse. Först och främst för att få uppleva alla fåglarna naturligtvis, men även av sociala skäl. Åtskilliga hundra skådare från hela Sverige möter upp de här dagarna och med åren har man lärt känna flera av dem och det blir många hjärtliga återseenden. Man kan notera att det inte är särskilt många skåningar på plats, dom har ju bra med ovanliga fåglar själva på hemmaplan. Masskådning är riktigt trevlig när det kan utföras utan men för fåglar och natur. Högt tempo är typiskt för våra resor, det gäller att stå på så att det blir så mycket som möjligt ut av den korta tid som står till förfogande. Det gäller även att vårda artlistan som alltid förs med stor noggrannhet under våra resor. Om man jobbar på en så fet artlista som möjligt innebär det även att det blir en trivsam och uppskattad genomgång på kvällen, även om medvetslösheten känns i ögonen efter dagens strapatser. Dessutom är man kanske också i någon mån däckad av en kraftig måltid som enligt god sed aväts i Kvarnen i Grönhögen.
Några kända rariteter fanns sedan tidigare på plats att titta på och de visade påpassligt upp sig i god ordning. En svartvingad vadarsvala hade hållit till kring Södra Udden ett par veckor och den kunde alla se under goda omständigheter redan första dagen, Några i gänget fick en ny möjlighet på söndagen då den dök upp i Sandvik på den östra sidan av udden. För egen del slog det mig att min första svartvingade vadarsvala inträffade på exakt samma ställe för en herrans massa år sedan. Den unga jaktfalken, som hållit till där en tid, var en riktigt härlig upplevelse. I synnerhet för oss som fick se den sitta fint på sydspetsen av Västrevet under en god stund. Doldisen i sammanhanget var väl den svartbukiga prutgåsen som gick och betade vid Hans Fiskarstugor. Det verkar kanske inte så märkligt, men denna fågel hör faktiskt hemma i Nordamerika och har således varit på väg ett gott stycke innan den landade på Södra Öland. Årets taigasångare blev i stort sett en besvikelse, det är tveksamt om någon med gott samvete kan säga att man såg den. En sekundblink är inte mycket att komma med. Vi hade bud på tre olika men ingen behagade att visa sig ordentlig. Det är svårt det där!  
Artlistan slutade på 110 arter. Många arter vadare och rovfåglar bidrog uppåt medan tättingarna var fåtaligare. Sjöfågelsträcket uteblev i stort sett i den kraftiga västvinden. Söndagen bjöd på ett ganska hyggligt tättningsträck av bo och bergfink med inslag av trädlärka, steglits och förstås ängspiplärkor. Avslutningen blev som vanligt vid Bejershamn, ett härligt ställe med massor med fåglar, bland annat flera tusen ljungpipare. Ytterligare en fantasisk resa i raden av många att lägga till handlingarna. Vi var sexton deltagare från våra båda klubbar och Kent Ove och Åke ledde som vanligt.

/Åke skrev


Mekelsmäss

Vår utställning i Friggeråkers bygdegård blev en verklig succé och jag tar åt mig äran. Åt att komma på idén. För övrigt tar jag inte åt mig någon som helst ära. Äras skall istället de 17 deltagarna som ställde upp med sina alster så att det blev någon utställning att visa. Äras skall också de som hjälpte till att transportera skärmar, sätta upp skärmar, hänga bilder, fixa fika och korv och allt annat. Äras skall också dom som fixade extrautställningarna med frimärken, vykort och “naturens egna konstverk”. Vi hade drygt 400 besökare på de tre dagarna och jag tror att alla var verkligt nöjda. Ekonomiskt är det också i hamn. 10 av de 57 konstverken som var till salu blev sålda och dessutom sålde vi en hel del holkar, fika och korv. Ett stort tack till alla som ställde upp och hjälpte till.
Eftersom detta vårt första försök i den här branschen blev så lyckat så kanske vi ska tänka lite på framtiden. Ska vi kanske göra om det nästa höst. (Vårrundan är ju uteslutet för vår del med tranor o s v). Ska vi göra det så gäller det ju att ni som har den konstnärliga ådran håller igång och fixar fram nytt material. Det får också naturligtvis gärna komma med nya förmågor.

Nedan följer en lista över deltagarna:
Christer Jansson (olja, akvarell, skulptur)
Christer Larsson (olja)
Lisette Friberg (skulptur)
Tore Johansson (foto)
Birgitta Lundin (textil)
Karl-Axel Axelsson (blandteknik)
Ingemar Carlsson (olja)
Barbro Axelsson (foto)
Gösta Eriksson (foto)
Elof Dahl (akvarell),
Bengt Johansson (foto, mässingsvarvning)
Ingemar Tinnert (akvarell)
Ingemar Hedin (olja, collage)
Louise Ringeby (foto)
Per Ringeby (foto)
Anna Karin Medin (akvarell)
Emma Tinnert (akvarell).
Annat:
Rolf Mörk (fågelfrimärken)
Sten Danielsson och Tor Leifgård (naturens konstverk)
Ingemar Carlsson (kort från gamla Falköping)
och jag själv och Åke Abrahamsson visade några gamla fågelböcker.

Nedan följer några bilder från vernissagen på fredagen den 26 sept.
Samtliga foton: Johan Friggeråker
 

Lennart Friggeråker
2008-09-30