NOTISER OKTOBER 2013

 

Sorgebud

Vår hedersmedlem Sven Olof Gren har gått ur tiden den 18 oktober.
Sven Olof var en nestor inom fågelkretsarna i Skaraborg och som varit med längre än nån av oss minns. Han var en ljuvlig berättare som alltid hade en anekdot eller minne av dem som för länge sedan är borta. Han kunde berätta om tranräkningarna som gjordes redan i början av sextiotalet.
Ovan på detta var han en mycket duktig ornitolog som inte fuskade bort något, man visste att det var så när Sven Olof berättade om någon observation. Inga gissningar där inte.
De tidiga åren fanns han nog mest inom Skövde Fågelklubbs hägn medan han under senare år haft sin hemvist hos oss i Falbygdens Fågelklubb.
In i nutiden när åldern började ta ut sin rätt blev det till att skåda dit man kunde åka bil. Åkte man till Trandansen framåt kvällen kunde man vara säker på att träffa Sven Olof som förnöjt diskuterade händelser i nutiden likaväl som gårdagens. Och inte minst - fåglarna kring Vadbodskullen.
Det blir tomt - mycket tomt när det börjar våras i tranmarkerna.
Vi känner stor sorg och saknad efter Sven Olof.

Åke Abrahamsson


Foto: Lennart Ljuhs


Inbjudan till Hornborgasjöns fältstations 30-årsjubileum

KLICKA HÄR >>


YouTube!

Kolla på nedanstående klipp men öka ljudet ordentligt innan!
 

KLIPP >>

//Åke Abrahamsson 2013-10-16


Jaktfalk vid Hornborgasjön!

När vi var ute med exkursionen på Almeö på söndagen drog en stor mörk och bukig falk förbi.  Nästan ingen kontrast. Åtminstone några av oss fick se den. Den försökte slå en häger och drog sedan mot Orebackar.
Det här var uppenbarligen samma falk som Lennart Ljus såg (och fotade) dagen innan och som Ingemar Nilsson sett tidigare och som Lotta Berg såg senare på söndagen. Efter studium av bilderna och en del annat kommer vi fram till att det är en jaktfalk och inget annat, som vi har i området.
Ut och leta. Titta på bilderna här
nedan.

//Åke Abrahamsson 2013-10-14©Lennart Ljuhs


Första gången i Sverige!

I dag, lördag, gästades Hornborgasjön av en flock om inte mindre än 15 ägretthägrar. Vi trodde knappt våra ögon när alla dessa vita skönheter stod på parad i Korpaboviken.
Om man tittar noga på Lennart Ljuhs bild här nedan ser man en god del av dem.

//Åke Abrahamsson 2013-10-12


©Lennart Ljuhs


Finkar i massor!

Detta är bergfinkarnas tid. Den här fina bilden har Lennart Ljuhs tagit vid banvallen mot Sköttning.
En jätteflock finns vid Orreholmen, två flockar vid Gökhem osv.

//Åke Abrahamsson 2013-10-07


©Lennart Ljuhs


Lysande som vanligt!

Så var höstens Ölandsresa genomförd. En något mindre styrka än vanligt men inte mindre entusiastisk. Som vanligt blev det skådande i högt tempo och med siktet inställt på de tvåbandade. Det kunde blivit fler, men de två taigasångarna nere vid Stenåsabadet fick räcka. Detta verkar vara ett rent invasionsår för taigorna. Det blev ingen labb men dock en obestämd islom. Magert tättingsträck men många vadare. Utanför stengömslet på Schäferiängarna fanns säkert tusen vadare, mest kärrsnäppor. Det var magnifikt  att se en pilgrimsfalk ge järnet runt flocken som formerade om sig än till en boll för att strax bilda ett långt band bara för att åter dra ihop sig till en boll.
På vägen ut på Schäferiängarna gick vi på en svarthakad buskvätta, så där bara rätt på. Schäferi har med fårskötsel att göra, om någon undrar!
Det blev inte någon stor flytthelg för de vitkindade gässen, någon gång har det varit fler än femtio tusen,men inte den här gången. Inte heller var det något flöde på fjällvråkarna. Annat var det med de två dvärgbeckasinerna i pölen utanför gömslet vid Fågel Blå. Jag tvekar inte med att säga att de var Södra Uddens mest betíttade fåglar dessa dagar. Helgens art var annars grönfläckig padda. Man hade släppt ut femtio av dessa godingar med skånskt påbrå i fyrträdgården och en hel del av dessa lät sig villigt beskådas, oacklimatiserade som de var. Fullt med publik hela tiden. De grönfläckiga är förmodligen det mest sällsynta groddjuret vi har i vårt rike.
Jag kom in en mycket djuplodande diskussion som handlade om hur den stora sälen som låg på en väldigt liten rund sten timme efter timme utanför udden kunde ligga kvar utan att ramla av. Vi kom inte till klarhet men någon av läsarna kanske vet.
Det händer mycket om man åker med våra fågelklubbar till Öland. För egen del blev resan på något vis en dörr som öppnades i och med att de kaspiska trutar vi såg hade precis de dräktkaraktärer som behövdes för att få verkligheten att gå ihop med instruktionsboken och för att få saknade pusselbitar på plats. Studera artlistan noga och njut!

//Åke Abrahamsson 2013-10-07

Artlista från resan finns HÄR >>


Bergfinkar

En rejäl flock med bergfinkar idag, öster om strutsuppfödningen i Gökhem, mellan väg 47 och den gamla landsvägen.
Svårt att uppskatta antal, men vi tror att det var minst 2000 st.
På bilden syns en liten del av flocken.

//Mari Friberg 2013-10-06


©Mari Friberg