NOTISER SEPTEMBER 2009


En sagolik ormvråk.....

Vid Redberga med omnejd finns en ormvråk av sällan skådat slag. Den är i stort sett helvit med endast två smala band på vingen med grå täckarfjädrar. Man kan säga att den ser ut som en fe från sagans land. Passa på att titta på den, det har hittills inte varit svårt om man kollar fälten kring Redberga


Foto: Lennart Ljus

/Åke 090929


Simfågelräkningarna

Den andra simfågelräkningen i Hornborgasjön för säsongen ägde rum den 12 september. Höga siffror för sothöna - 11576, bläsand - 2524, brunand - 2518 och gräsand - 3007. Stjärtand nådde 524 vilket är en anmärkningsvärt hög siffra.
Till det spektakulära hör definitivt 3 ägretthägrar i den södra delen av sjön.
Totalantalet simfåglar i sjön blev 38019. Hela resultatet som vanligt på Hornborgasjöns Fältstations hemsida.

/Åke 090923


Många glador på Falbygden!

Passa på att titta på Falbygdens glador innan de ger sig av för vintern. Vägen genom Synnerål rekommenderas och titta ner mot stan. Söndag kväll var det sju på en plöjd åker men det har varit flera tidigare på dan och dagarna bakåt. Där är jättebra även med andra rovfåglar; tornfalkar, stenfalkar och pilgrimsfalk på söndagseftermiddagen när Lennart Ljus stod där en stund.

/Åke 090920


En av Falbygdens glador.
Foto: Lennart Ljus


Sverige = ?

Kollar man på följande länk: http://www.state.gov/r/pa/ei/bgn/2880.htm så får man reda på vilken som är den sanna och officiella bilden av Sverige i USA. En bild har valts ut från varje land att representera just det landet.

//Åke


Vita hägrar!

Under lördagens simfågelräkning fanns det tre ägretthägrar i södra delen av Hornborgasjön.
De fanns i triangeln Ore nabbe, Södra Sätunaviken och Vadboden.
De syns bra men ändå inte bra eftersom de gärna står ute i riset som täcker stora delar av den södra delen av sjön

/Åke 090915


Fin Falsterbotur!

Två minibussar blev det även denna gång med siktet inställt på en fin rovfågelhelg i Falsterbo.
Alla som varit med vet att det kan bli en otrolig fullträff men även en nästan lika stort fiasko. Även fullträffarna saknar som regel alltid något, så även denna gång. Vad som saknades var tättingarna, mycket fattades; av sångarna blev det till exempel endast lövsångare och svarthätta. Däremot var det väldigt många vadare, på söndagen säkert några tusen. Som sig bör mest kärrsnäppor men även många sandlöpare och kustsnäppor. Den enda arten som saknades var faktiskt roskarl som vi inte fick tag i någon. Mer som gladde var den stora flock med över femtio kentska tärnor som stod tätt packade på en sandrevel. Tjusig fågel.
Rovfåglarna då! Väderrapporten var ganska tveksam och det var även dagen när vi slog oss ner i kanten av Ljungen fram på förmiddagen. Men sen brakade det loss och under en timma mitt på dan duggade larmen tätt. Brunglada, ormörn, mindre skrikörn och fler brunglador.
Det gick bra för oss. Det finns en fara när luften är full av vråkar, glador och sparvhökar att en enstaka raring helt sonika glider förbi och som missar därför att man håller på att reda ut åt ett annat håll. Så skedde med ormörnen, för samtidigt var minst fem havsörnar på gång i lufthavet, men lyckligtvis vände den och kom tillbaka över oss. Lita på om deltagarna var belåtna efter en sådan fullträff.
Söndagen var allt som förbytt och regnskurar och nordlig vind stoppade alla tankar på fler rovfåglar över Ljungen. Så efter en förlängd förmiddag på nabben och avstädning av boendet åkte vi till Krankesjön och Vombs ängar. Innan vi kom så långt tog vägen om Gårdstånga för att titta efter storkar. Jo då, fyrtiosex stycken kunde vi räkna ihop och detta är faktiskt en fantastisk syn mitt i Skåneland. Besöket vid Krankesjön regnade i stort sett bort men så småningom klarnade det upp och vi beslutade oss för en kort visit på Vombs ängar.
Två havsörnar och en kungsörn på fem minuter var väl inte så illa!

Lista över obsar, klicka här >>

Per Olof Bengtsson och Åke Abrahamsson ledde övningen och Åke skrev
2009-09-15


Plötsligt var hela lufthavet fyllt med vita storkar.
Foto: Lotta Berg


Många tornfalkar lämnar Sverige vid denna tid.
Foto: Lotta Berg


Reseledaren själv (för en gångs skull).
Foto: Ingalill Abrahamsson