NOTISER SEPTEMBER 2011


I stäpphökarnas tid….

Vi som följde med på klubbens resa till Falsterbo förliden helg kunde väl knappast undgå att det just nu pågår en invasion av unga stäpphökar i landet. Både lördags- och söndagsmorgnarna sträckte det ut stäpphökar vid Nabben och vi såg också några vid eftermiddagsturerna in till Börringeområdet. Båda morgnarna var det också ett fint sträck av bivråkar och som sig bör en ständig ström av sparvhökar.  Vi hade också goda möjligheter att studera jagande, sittande och ätande stenfalkar på sandrevlarna utanför Nabben. En del vadare fanns också kvar på revlarna, merendels naturligtvis kärrsnäppor och även större strandpipare. På lördagen dök en fin flock kustsnäppor ned och på söndagen en flock myrspovar. Fåtaliga var svartsnäpporna, gluttsnäpporna och kustpiparna. På söndagen upptäcktes ett par sandlöpare och en spovsnäppa. På en liten sandö höll en mindre flock kentska tärnor till och deras typiska ”kilroy”-läte hördes från och till. I det inte alltför imponerande småfågelsträcket kunde några forsärlor räknas in och för de med god hörsel även någon rödstrupig piplärka.  På söndagsmorgon ropades det ut att en större piplärka var på väg ut över oss. Den vände dock och flög tillbaka in mot fyren. Där hade den den goda smaken att återigen vända och på mycket behaglig höjd flyga ut över oss tillsammans med några ladusvalor. En fin obs. I näten vid fyren fångades naturligtvis en del fågel och bland annat en blåhake och en mindre flugsnappare visades upp.

Det hör ju till när man besöker Falsterbo på hösten att tillbringa ett antal behagliga timmar vid Ljungen för att bese alla skruvande och sträckande rovisar.  Tyvärr så var inte vädrets makter med oss under de två dagar som vi hade på oss. Lördagen var mulen och efter någon ganska händelselös timme gav vi upp och for inåt landet, mot Börringeområdet.   Detsamma gällde för söndagen då vi drevs iväg av ett kraftigt åskväder. Som sig bör så såg vi en hel del glador och tillsammans med dom också en brun glada.  Den radiosändarförsedda större skrikörnen som skulle hålla till i området gäckade oss så vi fick ”nöja” oss med några havsörnar. Ryktet gick om bändelkorsnäbb i ett mindre lärkträdbestånd och vi styrde kosan ditåt. En liten flock mindre korsnäbb flög snart därifrån och vi trodde att det var allt, men någon fick syn på en fågel som satt i en topp. Det visade sig vara en bändel, lite otypiskt att den fick för sig att sitta i en grantopp. Efter en liten stund fick vi också höra det typiska ”leksakstrumpetlätet”. På söndagen avslutades exkursionen med ett par stäpphöksobsar, ganska symptomatiskt för hösten 2011.

Artlista: klicka HÄR

skrev gjorde Lennart
20011-09-18


Birgitta och Jan-Åke HÄGER i Gudhem kommer inte att ha några bekymmer med vinterförvaringen av sina guldfiskar i år.



Mobiltelefonfoto: Jan-Åke Häger


Glador, glador, glador...

I går var det som mest 30 glador på samma gång vid Smeby söder om Ålleberg. Dessutom en brun glada.
I dag (9.9) var det 17 glador och en brun glada på samma ställe. Detta är förstås alldeles enastående så ut och titta. Det verkar vara runt Ålleberg som det händer.

//Åke 2011-09-09