Nattaktiva arter
2005

 
Version 7 är publicerad den 3 juli

 

Förra året fanns en avdelning på hemsidan som beskrev dagsläget för dessa spännande fåglar som är lite av en specialitet för Falbygden med alla våra kornknarrar, näktergalar, kärrsångare med flera. Det kommer att vara likadant i år, fram till slutet av juli kommer ni att hitta nyheter om dessa intressanta fåglar.

Nästa uppdatering blir den sista för säsongen och den kommer runt den 15 juli och  blir väl i stort sett en sammanfattning och utvärdering. Sedan sist har inte mycket hänt utom lite fler fakta om nattskärror. Skulle något hett inträffa kommer det naturligtvis en uppdatering därförinnan.

Både kornknarr och vaktel har en eftersäsong som är ganska spännande. Nu när grässkörden är avslutad har det rört om ganska ordentligt vilket innebär att i synnerhet kornknarrar kan dyka upp på helt nya ställen så fortsätt att lyssna ute i jordbrukslandskapet.

 

De uppgifter som förtecknas nedan har vid detta laget hunnit att bli något ålderstigna men det kan alltid löna sig att åka ut och lyssna.
 
Två kornknarrar och senare en har kunnat höras bekvämt från ett vetefält strax väster om Grimskullen. För någon dag sedan hördes tre vaktlar från ett sått fält intill den gärdesväg som går mot söder från Mönarps gård. Minst en vaktel har hörts utmed vägen från Broddetorp mot Fågeludden. Cirka 500 meter från affären är uppgivet.

Om man fortsätter förbi Fågeludden mot Fäholmen har en flodsångare kunnat höras från den energiskog som finns på vänster sida ner mot sjön.

Ållebergs västsida har varit väldigt pålitlig om man vill höra vaktel och det är fortfarande ett hett tips. Som mest har fyra olika hörts samtidigt.

 

Sedan länge har frågan om det finns några nattskärror i kommunen skickats ut i luften. Minst tre lokaler finns för närvarande att redovisa, dels på stora Bjurums ägor – man går vägen från sågen mot tallskogen och då kan man höra nattskärra spela från skogen i framriktningen. Bättre upp är Bjärsjö skjutfält, man kör till vändplatsen och lyssnar därifrån. Flera är hörda från denna plats.

Vretens skjutfält är ett numera klassiskt ställe för nattskärra. I samband med klubbens nattskärrekväll lyssnade vi även av den del som ligger inom vår kommun och hörde minst fem. Om man åker på vägen mellan Borgunda och infarten till skutfältet passerar man en skylt som det står Västra Ringvägen på. Där åker man in och lyssnar utmed vägen.

 

Kärrsångare och gräshoppsångare avslutar just nu sin sångkarriär och det börjar bli ganska tyst i markerna, däremot tigger hornuggleungarna för fullt fortfarande och deras vemodiga skrik harmonierar väl med  den tystnande högsommarnatten. Det är ganska gott om hornugglor, den senaste upptäckta kullen sitter mittemot infarten till Åkarp i Valtorps socken.

 

Åke