NOTISER APRIL 2009


Ryfors gammelskog  15 april

Onsdag kväll gjorde ett litet gäng exkursion till  Ryfors. Vi började utmed Tidan och fallen vid vägbron, där vi fick en skymt av forsärlan. Gammalskogen är riktigt trolsk med sina stora, gamla träd med skägglav. Fågelsången var lite dämpad, men gärdsmyg, rödhake, taltrast och bofink hördes. I solnedgången nere vi Pinnabron fikade vi. Därifrån följde vi Tidan till parkeringen. I björkarna fick vi en exotisk upplevelse. Sex påfåglar satt uppflugna för natten. Kvällen avslutades via vägen över Tittebo. Inga ugglor men väl några morkullor.

Anita
2009-04-22


Falbygdens lövskogar 19 april

Söndag morgon träffades sex morgonpigga fågelskådare. Sten Danielsson tog oss med ut i markerna. Vi startade vid hans fågelmatning i Härstorp, där några domherrar satt i buskarna. På Hjortmossen sjöng gärdsmygen och när vi kom ut i lövskogen sågs trädpiplärkan i full aktion. Mindre hackspett gladde våra skådaröron med sitt trummande. Utmed järnvägen stötte vi upp enkelbeckasiner och på en stolpe satt en skogssnäppa. Det var en något kylig men fin förmiddag med härlig natur. Vi räknade ihop 32 arter.

Anita
2009-04-22

 

Orrarna på skjutfältet var bra!

Men deltagarna få.  Endast fyra personer fanns på plats när det bar i väg till Skövde skjutfält för en orrspelsmorgon! Var klockan fem för tidigt? Bortemot tjugo orrar var emellertid på plats och spelade för oss i en tät klunga. Så fint! En stenfalkhane på nära håll och en trädlärka gjorde inte morgonen sämre. Få gäss var kvar vid Östen men några spetsbergsgäss hittade vi och dessutom en jättefin varfågel på nära håll.

/ Åke 2009-04-05


Jättestort bortflytt!

På lördagsförmiddagen stod jag vid Hornborgasjöns västsida och fick en fantastisk upplevelse när mängder av tranor lyfte från Trandansen och drog i väg mot norr. Upp tusen meter på snabbtermik - plogformation och drog i väg. Jag tänkte att nu minskar det rejält med tranorna vid Trandansen. Rätt förvånad blev jag när jag fick se resultatet av dagens räkning. Fler än gårdagen!  Det måste ha kommit in minst lika många som lämnade. Tjusigt var det i alla fall att stå mitt under alltmedan tranorna formerade sig för avfärd.

/Åke 2009-04-04

Fel blev det i hastigheten! Jag tyckte väl att det inte stämde. Jag läste fel på siffrorna från räkningen. Tvåtusenfyrahundra tranor försvann under lördagen och det stämmer bra med den fantastiska upplevelsen jag hade på lördagsförmiddagen.

/Åke 2009-04-05


ORRSPEL!

April är på många sätt orrarnas tid. Denna förr så vanliga fågel på låglänta marker har blivit betydligt ovanligare med tiden. På senaste tiden har ett mindre gäng varit ute och letat på mossarna och som vanligt ger det resultat. Sålunda fick vi tag på tre orrtuppar vid den södra delen av Karbomossen och en orrhöna i kanten på Norra Ripelången.
Tidigare vet att det finns ett orrspel på Skåpelången som kan vara så stort som tio tuppar.  Förutom orrarna på våra mossar finns där andra härliga fåglar som tranor, storspovar och inte minst ljungpipare vars vemodiga spel ljuder över de karga mossarna. 
Ut och leta du med! 

/Åke
2009-04-02