NOTISER APRIL 2010


Backsippa - årets växt 2010

Backsippan är årets växt 2010, utsedd av Svenska Botaniska Föreningen, och man efterlyser räkningar från så många lokaler som möjligt. De minskar och i den kommande nationella rödlistan räknas den till de arter som faktiskt riskerar att helt försvinna från Sverige på sikt.
Besök därför torrbackar och betesmarker där det finns backsippa, räkna samtliga plantor du ser (även sådana som inte blommar). Notera gärna eventuella hot eller problem på växtplatsen. Det enklaste är att du räknar på lokaler du redan känner men jag vid behov ta fram digitala kartor över kända backsippelokaler i Falköpings kommun.
Bästa tiden att räkna backsippor är när de är nästan slutblommade i mitten av maj, men det går utmärkt att börja redan nu.

Rapporterar gör du enklast själv på Artportalen www.artportalen.se/plants
Du kan också skicka rapporterna till mej, jag vill då ha en bra lokalbeskrivning, helst även koordinater, datum för besöket och antalet backsippor. Lämpligen via epost och senast 15 juni.

Jonas Grahn
Orrböle 8
911 91 Vännäs

0935 - 300 35
jynx@snipabacken.se


Tid för svart rödstjärt


Foto: Lennart Ljuhs   

Den här fina bilden har Lennart Ljuhs tagit ute i Uddagården som är en säker lokal för svart rödstjärt sedan många år. Men det finns fler i stan. Ta cykeln och och trampa ut några tidiga mornar och lyssna efter en en kort liten visa som verkar vara i två delar. Den kommer från tak, skorstenar eller någon TV antenn.

//Åke 2010-04-12


Tranans Dag - en jättesuccé!

Den första TRANANS DAG någonsin blev en riktig framgång. Det stora tältet var väl fyllt med utställare och föreningar och hela tiden strömmade folk i massor igenom för prata, handla eller kanske bara ta en fika eller en korv. Mellan sju och tio tusen personer besökte Trandansen denna dag.
Nu citerar vi Tage Erlander och laddar om för 2011 /

/Åke 2010-04-12


Stämningsbilder

Foto samtliga bilder : Tore JohanssonFölj tranorna!

Statistik >>

Webkameror >>

Läs mer här >>

Länsstyrelsens web-sida >>