NOTISER APRIL 2024


Besök hos en ugglesamlare

I fredags satt jag och Maggan och tittade på TV när vi plötsligt hörde ett mystiskt knackande, kanske på köksfönstret eller möjligen på ytterdörren. Efterforskning gjordes men ingen förklaring kunde hittas så skulden fick väl som vanligt läggas på någon av katterna. Efter kanske trekvart ett nytt knackande och nu helt klart på köksfönstret. Siri, skuldbelagda kattan for upp på köksbordet så uppenbarligen var det något på gång. Siri for som en galning mellan rutorna och så fick ju jag se vad som var anledningen. En kattuggleunge som klamrade sig fast på fönsterblecket. Där hade den ju då suttit nästan en timme och kom att sitta kvar ytterligare ett par timmar. Det var en av de två uggleungar som jag sett i min lada ett par dagar tidigare. Hur de lyckats genomföra häckning i lada eller ladugård trots pågående rivning och reparationsarbeten är obegripligt. Natten efter besöket på fönsterblecket hördes åtminstone en unge tigga bland träden i trägårn. Måste fixa upp en ny häckningslåda eftersom den gamla åkt med i rivningen.

text och foto Lennart F 2024-04-14


©Lennart Friggeråker


©Lennart Friggeråker


Utställning 

Ingemar Hedihn, känd konstnär och medlem i vår förening sedan 60-talet kommer att ha en utställning på Falbygdens museum under en månad. Utställningen heter "Retrospektiv" och med tanke på namnet så kan man ju förstå att den belyser hela Ingemars verksamhet som konstnär och författare. Vernissage är söndag 21 april kl. 13.00 och utställningen kommer att pågå till 19 maj. På vernissaget kommer vännen Håkan Andersson (känd från radio och TV) att invigningstala. Detta är en utställning som föreningens medlemmar (och andra) anmodas att besöka. 

// Lennart 2024-04-14


Ny kommunart - nummer 303!

Den 12 april fanns en svartbent strandpipare på Fågeludden, det är art nummer 303 i kommunen om man får gå efter Artportalen. Det här fyndet är dessutom det andra i Västergötland genom tiderna. Det första inträffade i Alingsås för en del år sedan. Vart räcker 303 arter sett över hela landet? Det blir plats 44 av det. Det är många kommuner som återfinns inom tio arter hit eller dit.
Det går att öka artlistan historiskt med tofslärkan vid Vartofta station 1943. Kornsparv och tornuggla är andra arter som kan tillkomma. Å andra sidan finns risken att någon faller bort om man börjar granska listan i sömmarna. Den förra nya arten var havssulan från i höstas. Mer än högst en ny art om året kan man inte räkna med.

// Åke 2024-04-12