NOTISER AUGUSTI 2004

 
 
Resa
till Morups Tånge och Getterön den 15 augusti


Hösten första resa hade som vanligt Getterön och Morups Tånge som mål.
En kraftig blåst gjorde att vi valde att börja med havsfågelskådning från Glommens sten. Trots att det senare visade sig ha varit en kanondag vid Vinga nådde ingen av alla storlabbarna och fjällabbarna oss. En hel del av deltagarna fick dock se sitt livs första havssula passera på trettio meters håll och detta var förstås en upplevelse.
Därefter blev det vadarfåglar för hela slanten. Tjugotre olika vadararter blev det vilket innebär att inte så många möjliga saknades. Den största uppmärksamheten tilldrog sig med all rätt de två myrsnäpporna men de många kustsnäpporna och roskarlarna gladde också mycket. Vi minns särskilt en fin flock med ett tjugofemtal kustsnäppor och elva sandlöpare.
På Getterön sågs den nästan obligatoriska pilgrimsfalken och som vanligt en hel del änder. Även här fanns många vadare att titta på bland annat kunde en mosnäppa som Ingemar Nilsson hittade läggas till artlistan.
Det blev även deltagarmässigt en riktig Skaraborgsmanifestation. Förutom de åtta deltagarna från vår förening hade även Skövde Fågelkubb sin vadarexkursion denna dag med ett tiotal deltagare. Dessutom fanns även välkända profiler som Ingemar Nilsson med fru och Jan Andersson med fru på plats i de Halländska fågelmarkerna.
Sammantaget blev det ytterligare en härlig klubbutflykt att lägga till de många tidigare, trots att blåsten tidvis var besvärande.

Åke