NOTISER AUGUSTI 2007


En fin dag på Kusten…….

Den tredje lördagen i augusti var det dags för våra fågelklubbars traditionella resa till Getterön och Morups Tånge. Som vanligt blev det en jättefin resa med sammanlagt nio deltagare som hade nappat på möjligheten till fina fågelupplevelser på några av Sveriges bästa kustlokaler. Samtliga deltagare utom reseledarna var kvinnor vilket verkligen leder till en reflektion över hur saker och ting har ändras; detta supermanliga intresse har förbytts till om inte till dess motsats så på god väg däråt.
Vi såg de flesta vadararterna av dem man förväntas att se. På Getterön såg vi två unga pilgrimsfalkar som gjorde vad de kunde för att få något i krävan. Pilgrimsfalken är aristokraten bland rövfåglarna. Man kan se att den sprider skräck och förstämning när den sätter fart bland såväl de minsta som bland de största fåglarna.
I hamnbassängen i Glommen låg en ung tobisgrissla som gladde många, det är sällan man kan få se några alkor på detta korta avstånd. Därefter blev de vadare för hela slanten i vikarna runt MorupsTånge fyr. Graciösa myrspovar, grafiskt skulpterade kustpipare och tre smalnäbbade simsnäppor i en av pölarna för att inte tala om härligt röda kustsnäppor gladde våra ögon. Några av deltagarna fick även se några roskarlar, och över alltihopa fick vi njuta av uppvisningen från en ung pilgrimsfalk.
Ett kort besök vid Galtabäcks hamn följde och där fanns en bra flock med kentska tärnor, gamla och unga som gav många möjligheter till jämförelse. Även här fanns många vadare av många arter att titta på. Tillbaka på Getterön passade vi på att bese vadarna i den så kallade bassängen och jag tror att den illröda kustsnäppa som stod på ett ben i strandkanten med en perfekt skugga under sig gladde mest. Man får aldrig lägga den estetiska dimensionen åt sidan. Artlistan utökades med en sandlöpare som några av oss fick syn på.
Så kom då det som skulle bli kronan på verket. Den rödhalsade gås många av oss varit på Galterö för att titta på hade med tiden flyttat på sig och hamnat i Båtafjorden vilket är detsamma som strax söder om Ringhals. Och oj, vad fint det blev i ett härligt medljus på bra håll i en härlig natur. Kan det bli ett bättre slut på en härlig dag.

Kent Ove Hvass och Åke Abrahamsson ledde.


Smalnäbbad simsnäppa
Foto Kent-Ove Hvass




Rödhalsad gås
Foto Kent-Ove Hvass


TIPS

Just nu är det full fart i hasselsnåren. Nötkråkorna har kommit igång för fullt med att hamstra nötter. Eftersom det är ett bra nötår kan man tänka sig att det blir extra bra rörelse och trafik mellan nötbuskarna och reviret där nötterna skall gömmas. Denna  skygga och svårsedda fågel är som lättast att komma åt just nu, så passa på!

/Åke


Just nu........


Foto: Åke Abrahamsson

Humlebagge är en ganska allmän skalbagge om man kan se vid den här tiden. Den gillar älggräspollen så där kan man leta.

/Åke
2007-08-09


Möte på riksvägen

Fredag kväll i skymningen på riksvägen strax innan Marka kyrka och två små svarta bollar på vägen som sprang för livet för att komma över. Kornknarrungar! Vi fick stopp på fordonet och jag ut för att titta lite närmare, men de hade hunnit över och in i vegetationen. I den angränsande gräsvallen hördes läten som antydde att där fanns en vuxen fågel som hade ordning på sina små. Flera ungar hade antagligen sprungit över strax innan vi kom. Platsen är inte överraskande, två kornknarrar är hörda i grannskapet under sommaren och bör väl ha något att göra med händelsen på fredagskvällen. Vid ett sådant här tillfälle kan man konstatera att folk kör som dårar, varningsblink och en individ på gång i vägkanten, uppenbarligen sökande efter något, innebär inte att någon släpper på gasen en enda millimeter. Snarare tvärtom!  

/Åke


Läget i kommunligan den första augusti

Vi håller fortfarande ställningarna hyggligt! Den första augusti hade 222 arter setts i kommunen sedan årsskiftet. Det ger oss en tjugosjätte plats i landet. Vi delar den platsen ned Skurup och Trelleborg. Albin Torsson har fortfarande ledartröjan och har sett 204 arter tätt följd av Sven Olof Green som nu har 200. Det blir glest med nytt när vårflyttningen är över och sommarstiltjen inträder. Vadarhösten är väl si så där men de flesta arterna är sedda och det är de som förökat listan sedan sist. Nytillskotten som kan tillkomma är sådana arter som blåhake, rödstrupig piplärka med flera.

/Åke