NOTISER AUGUSTI 2013

 

Riktigt gott om fågar vid Hornborgasjön

Höstens första simfågelräkning i Hornborgasjön genomfördes den 14 augusti och resulterade i att totalt över 36 000 fåglar kunde räknas in. Jämfört med räkningen vid samma tid förra året innebär det bortemot sjutusen fler vid årets räkning. Krickorna nådde 7960 exemplar vilket är det största antalet hittills efter höjningen. Även brunänderna och knölsvanarna - 6780 respektive 1900 – nådde goda antal.
Av de ovanligare änderna gläds vi åt 57 stjärtänder och 91 skedänder. Totalt sågs därtill 18 olika vadararter som rastade vid sjön, vilket är en mycket bra siffra. Åt andra hållet nådde inte snatterand och sothöna riktigt upp till förväntat antal. Andra anmärkningsvärda fynd i samband med simfågelräkningen var givetvis de svarta storkarna och den vitvingade tärnan, arter som annars endast påträffas främst sydost om Östersjön. Dessa fåglar har verkligen lockat många fågelskådare till Hornborgasjön på sistone.

//Åke Abrahamsson 2013-08-29


Få fjärilar!

Den varma sommaren till trots ärt det riktigt dåligt med fjärilar. Våra drivor med kungsmynta står tomma och det är endast fjärilsbusken som drar och då mest tistelfjärilar. Så länge som det fanns ruttnande körsbär hade vi en del amiraler men det är över. Men - var är alla påfågelögon, citronfjärilar och för att inte tala om alla vitfjärilar?

//Åke Abrahamsson 2013-08-24

Tistelfjäril

©Åke Abrahamsson


All time high

Det var väl kanske lite så för Falköpings kommun tisdagen den 20 augusti. På Svalan rapporterades då gåsgam, svartvingad glada, brun glada, röd glada, vitvingad tärna, två svarta storkar, bändelkorsnäbb, dvärgmås, roskarl, skräntärna, pilgrimsfalk och naturligtvis havsörn. Gåsgam och trippel i glador är väl ganska godkänt. Några dagar senare dök ju också en ägretthäger upp.

//Lennart Friggeråker 2013-08-24


Plösligt händer det......

På söndagseftermiddagen upptäcktes en svartvingad glada på Falbygden - den första i Västergötland och den tredje i Sverige. Om man säger strax norr om Skånums by i Grolanda socken, så har man platsen.
Det var Christer Blank - som för övrigt har sina rötter i socknen - som hittade den och tryckte på larmknappen. Trots att dagen led mot sitt slut var det många som hann dit och det är alltid samma glädje när det blir ett riktigt drag.
Den svartvingade gladan finns i Europa bara i Spanien och i övrigt rekommenderas fågelboken.

//Åke Abrahamsson 2013-08-18©Christer Blank


Uppstartskväll vid Trandansen den 7/8 2013

Det blev en lyckad kväll vid Trandansen för höstens första aktivitet. Vädrets makter var med oss. Det kom trettiotvå personer. Klubben bjöd på korv och Festis. Medlemmarna skådade och minglade runt i den fina kvällen. 
De svarta storkarna syntes bra framför videt i sjön, en bivråk drog förbi, en havsörn satt i en torraka och lite vadare gick i dyn. Två storspovar lockade och en flock gluttsnäppor flög över oss.

//Anita Ljungström 2013-08-11


Hemsida

Det finns massor med hemsidor om fåglar men här är en lite ovanligare att kolla på www.birdwing.eu


Slutröjt

Den 10 augusti röjde samma gäng som nedan även den östra sidan av Bjurumskanalen så nu är det fri siktlinje från Trandansen till utfodringen.

//Åke Abrahamsson 2013-08-11


Örnröj!

På fredagen (2/8) startade vi, dvs Jan Johansson, Helge Sundén och undertecknad, nästa örnsäsong genom att röja kraftigt utmed den västra sidan av Bjurumskanalen så att vi har fri siktlinje från Trandansen och fram till utfodringen.
Vi måste dock fortsätta på andra sidan om någon dag. I den rådande torkan kan man gå utmed kanalen ganska långt vilket framgår av bilden.
På den andra bilden ser man Helge i fullt sving med motorsågen

//Åke Abrahamsson 2013-08-02