NOTISER AUGUSTI 2023


FÖRENINGSNYTT

Resan till Hallandskusten den kommande helgen blir av. Erik Tornberger ansvarar. Erik har tfn 070 961 93 65.

Rovfågelkursen startade upp den föra helgen och kommer att fortsätta under hösten. Svårt att få till det på grund av dåligt rovfågelväder i form av regn.

Torsdagsträffar 
Nytt för i höst. Vi använder klubblokalen ganska lite och det finns önskemål bland medlemmarna om fler inneaktiviteter. Det blir det den 5 och 26 oktober samt den 16 november och den 1 december. Fika, snack och ett enkelt program skall det bli. Mer info kommer.

//Åke 2023-08-23Hedersutmärkelse

Birdlife Sverige, f d Sveriges Ornitologiska Förening utser varje år någon eller några medlemmar som mottagare till föreningens finaste utmärkelse förtjänstplaketten. På dess hemsida kan man efter lite letande finna listan över vilka som erhållit denna. Listan innehåller då kända namn som Unger, Järås och Wirdheim och naturligtvis också många obekanta. För att erhålla förtjänstplaketten ska man enligt motiveringen på hemsidan ha verkat positivt för fågelskydd, fågelintresse och fågelforskning. 
Helgen 21-23 april hade Birdlife Sverige sin riksstämma i Skara. På detta möte tilldelades vår ordförande Åke Abrahamsson tillsammans med tre andra mottagare årets förtjänstplakett. Motiveringen som angavs i Vår Fågelvärld var för arbetet med tornfalksprojektet men i Grus utvidgades motiveringen till insatser vid Hornborgasjön och föreningsarbetet i stort. I vår förening kan vi naturligtvis hålla med om motiveringen och kanske särskilt då det sistnämnda. Utmärkelsen är synnerligen välförtjänt och vi vill framhålla att Åke kanske är den enda i gamla Skaraborg som erhållit den. 
För att uppmärksamma hedersutmärkelsen överlämnade vår förening på augustimötet en akvarell till Åke. En tornfalksfjäder målad av Evert Arnoldsson. Ytterligare en fjäder i hatten för en mycket välförtjänt mottagare. 

// Lennart 2023-08-20


Misslyckat - i stort sett

I programmet finns tre kvällar vid Hornborgasjöns utlopp, vilket hade varit en fullträff med lite lägre vattenstånd.Det visste vi inte så den första kvällen gav inte mycket. De andra flyttades till Trandansen och den sista avverkades i kväll den 3/8. Sju deltagare hade mött upp som bland annat fick se tio sydsträckande småspovar samt en hel del glutt och svartsnäppor. Ägretthägrarna är uppe i sextio. Rastande vadare är lite tveksamt detta år med få eller inga dybankar i den stigande vattennivån Vi får se hur det ser ut nästa år.

/ Åke 2023-08-03