NOTISER DECEMBER 2007

 

Kattsäker fågelmatning!


Foto Christian Abrahamsson


Kommunligan 2007

Rapportsystemet Svalan som nästan alla datorburna använder sig av innehåller även en mängd sammanställningar och listor som man kan roa sig med. En lista som är riktigt aktuell för vår del är den som upptar antalet arter per kommun och år och vilka som har sett dem.
Det är särskilt spännande när man bor i en kommun som Falköping med ett så omväxlande landskap och med Hornborgasjön mitt i.
Det här året – 2007 - har det setts 228 arter i kommunen. Det placerar oss som tredje kommun i Västra Götaland. Första platsen intas av Göteborg med 250 och Vänersborg med 242 arter. Åt dessa finns inget att göra. De 228 arterna som vår kommun ståtar med är i själva verket yttersta gränsen för vad som är möjligt. Slutet på listan innehåller sådana höjdare som jaktfalk, sibirisk tundrapipare och småtärna. Den som har sett flest av dessa är Albin Thorsson som har sett 215 arter, Eric Thorsson har dragit ihop 209, Sven Olof Green 202, Christopher Magnusson 201 och Åke Abrahamsson 197. Därefter följer förra årets segrare – Ingemar Nilsson - med 191 arter. Grattis till dessa. Hårt slit i markerna är vad som krävs för att få ihop ett sådant resultat.

/Åke