NOTISER DECEMBER 2009


Vi vill önska alla besökare på hemsidan en riktigt God jul och ett Gott Nytt År i fågelmarkerna!


Falkar i stan.....

Sedan en tid har man ganska regelbundet kunnat se en pilgrimsfalk sitta på Lantmännens Silo.
I dag var där två - en äldre och en ungfågel - meddelar Lennart Ljuhs. Passa på och ta en titt på dessa rara fåglar! Uppe toppen finns en häckningslåda för pilgrimsfalk som Helge har byggt ihop i sitt garage. Den är inte riktigt på plats på grund av diverse svårigheter som vi råkade ut för under hösten. Det är en stor anordning, 1,80 lång och 80 cm djup och lika hög och som till slut skall fyllas med ett par hundra kilo sand. För att lyfta den på plats utan större olyckor behöver man vara sex personer.

//Åke 091229


Hornborgarekord igen!!

Måndagen innan jul räknade Kent Ove Hvass till 27 havsörnar som inte minst lät sig väl smaka av de många svanar som frusit ihjäl i isen. Det gamla paret syntes inte till så därför får man lov att lägga till ytterligare två. Utöver alla dessa havsörnar såg Kent Ove även en kungsörn.

//Åke 2009-12-
22


Julklappstips....

Holkliv heter en mycket trevlig bok som Sveriges Ornitologiska Förening givit ut just i dagarna.
Här finns många fina kapitel om Sveriges mesta holkarbetare och deras fåglar samt mängder av fakta om hur fågelholkar skall se ut. Boken finns att få från Naturbokhandeln och förhoppningsvis också i de lokala boklådorna.

//Åke 2009-12-17


Decemberräkningen av örnarna

Den gångna helgens örnräkning visade att det finns minst 15 havsörnar i Hornborgasjön, de flesta i den södra delen. Vårt strävsamma gamla par satt även de fint tillsammans i den södra delen av sjön.

//Åke 2009-12-15


Våren är här?

I kväll spelade en kattuggla för det vilda hemma på vår gård i Skyberg.
Det om något visar vart vi är på väg. Att det skall bli en vinter emellan får man inte bry sig om.

//Åke 2009-12-11