NOTISER DECEMBER 2012

 

Stjärtmesar!

Att stjärtmesar besöker fågelbord hör definitivt till det ovanliga. Om det någon gång händer är det talgbollarna som frestar. Stjärtmesar är insektätare och håller sig som regel borta från allt vad frön heter.
Torleif Halvorsen hade kameran till hands när det hände och fick den här fina bilden.

//Åke Abrahamsson 2012-12-29


©Torleif Halvorsen


God Jul och Gott Nytt År
önskar vi alla besökare på hemsidan
 


Full fart på örneriet

Efter en minst sagt trevande start är full fart på vår örnutfodring. Detta bådar gott inför våra örnhelger som närmar sig med stormsteg. Åk gärna ut och stå nån timme vid Trandansen, vi behöver många observatörer som håller koll på vad som händer på utfodringsplatsen.

//Åke Abrahamsson 2012-12-23


Kvällsmål

På väg hem från staden vid femtiden ikväll passerade jag Hjulsbro och kom in på rakan mot infarten mot Friggeråkers kyrka. Fick då se något som satt precis vid vägkanten. När jag passerade fick jag till min stora förvåning se att det var en pilgrimsfalk som satt vid vägkanten och kalasade på något. Vände vid infarten till Bygdegården och åkte tillbaka och kunde då åter se den. Vände åter en gång men nu var den försvunnen. Det passerade ganska många bilar under tiden. Möjligen var det en slagen skata som den förtärde. Lite märkligt med en pilgrim på vägkanten i det kolmörker som det ju är kl fem vid den här tiden. Ska kolla efter resterna av måltiden i morgon bitti och se om det var en skata.

//Lennart Friggeråker 2012-12-11


Adventsrally

Årets upplaga av Adventsrallyt blev en kylslagen historia, termometern visade på 12 minusgrader när tre lag samlades på Fredriksbergkyrkans parkering. Deltagare var Lennart Ljus och Ulrich Tourbier, Lennart Friggeråker och Christian Johansson, Ing-Marie Bertilsson och Assar Jarlsson.
Totalt sågs 43 arter under tävlingens tre timmar. 33 utav dessa sågs av Lennart Ljus och Ulrich som med detta segrade i tävlingen. Strax efter kom Ing-Marie och Assar med 32 och Lennart och Christian med 31, alltså en mycket jämn och spännande tillställning.
Under intagande av glögg och pepparkakor i klubblokalen visade det sig att inget av lagen besökt Hornborgasjön utan mestadels varit i "stan" och söder därom.

Här kommer hela artlistan varav de understrukna är det vinnande lagets lista:
Talgoxe, Blåmes, Kanadagås, Pilfink, Grönfink, Skata, Kaja, Kråka, Pilgrimsfalk, Tamduva, Turkduva, Sångsvan, Gräsand, Sothöna, Gulsparv, Domherre, Större Hackspett, Entita, Nötväcka, Talltita, Mindre Hackspett, Knölsvan, Gråtrut, Korp, Koltrast, Nötskrika, Kungsörn, Svartmes, Tornfalk, Vigg, Stare, Björktrast, Gråsparv
, Stenknäck, Strömstare, Bergfink, Råka, Bofink, Knipa, Steglits, Gråsiska, Ormvråk, Grågås.

.//Christian Johansson 2012-12-02