NOTISER DECEMBER 2013

 

Fler sorgebud

På annandagen avled vår medlem Hans Nyström i en ålder av 68 år. Han tillhörde de som var med i vår förening nära nog från början. Det var i själva verket så att det fanns en förening i föreningen, en ungdomsavdelning med fem medlemmar. Där var jag själv, Christer Sjögren, Ulf Peterson, Ragnar Lundqvist och Hans Nyström. En tid senare kom Ulf Lerner in i bilden. Det var i huvudsak vi som stod för fågelskådandet med ungdomlig kraft och entusiasm. Både Ragnar och Hans är nu borta. Det är många minnen som tränger sig på från de tidiga ljuva åren när vi hade en obsbok i en låda vid Tovarpssjön och Vässmestorpskogen hitom Floby var en riktig stjärnlokal med många besök. Givetvis hette transportmedlet cykel.
Efter gymnasiestudierna splittrades gänget upp mot högre lärosäten på olika håll, men kontakterna med hembygden har hela tiden funnits kvar.
Vi minns även Hans för ett förnämligt författarskap, boken om Hornborgasjön hör till det bästa som skrivits om denna sjö.
Den sista boken från hans penna handlar om Ammarnäs och Luvreprojektet som engagerade Hans och fru Bodil under en mycket lång rad av somrar.

//Åke Abrahamsson 2013-12-27


Vintergravand!

Den här gravanden finns att beskåda i Hulesjön just nu, den 14 december.
Första vinterfyndet någonsin i våra trakter!
Lennart Ljuhs tog bilden.

//Åke Ab 2013-12-14


©Lennart Ljuhs


En julhälsning till alla medlemmar från medlemmarna Helge Sundén och Susanne Wieland!


Hökuggla i Trädet

Även i år finns en hökuggla vid Lundby i Trädet. Titta på ett stort hygge 1,5 km so om Lundby gård
Man får räkna med att få stå där en stund, de vill gärna röra sig över ett lite större område.
Lennart Ljuhs har tagit de fina bilderna.

//Åke Abrahamsson 2013-12-03©Lennart Ljuhs


Havsörnssafari den 17 november vid Hornborgasjön

Det blev en bra dag med fint ljus och en hel del fåglar. Vi började vid utloppet, där vi såg två havsörnar, en ägretthäger och många salskrakar. Efter fika åkte vi till Trandansen, där visade sig  fyra havsörnar, som var uppe och flög. Fjällvråk, varfågel och en flock steglist såg vi också, sedan var alla nöjda.

//Anita Ljungström 2013-12-02