NOTISER DECEMBER 2024

 

Tallbitar i stan

Ännu en gång har vi fått en tallbitinvasion under förvintern. Enligt regelboken skall det gå många år mellan varven men under senare tid har det räckt med några få. Trevliga och vackra fåglar som kallas dumsnutar av samerna eftersom de är så oskygga. Rönnbär handlar det om, så leta utmed Wetterlinsgatan och andra ställen där det finns mycket rönnbär kvar.

Text och bild Åke 2024-12-27


©Åke Abrahamsson


Kommunfåglar 2024

Den lilla tabellen nedan visar hur många arter som setts i respektive kommun under 2024 innan granskning av rapportkommitté.

Kommun

Antal  arter 224.

Plats i Sverige.

Falköping

226

48

Lidköping

226

48

Skövde

212

75

Skara

202

97

Tidaholm

186

153

Vara

154

239

Vid den här tiden varje år har jag redovisat fågelåret i vår kommun med en jämförelse med grannkommunerna. Årets antal arter två fler än föregående år vilket gav plats 47, således snäppet bättre. Det här är lika dant år efter år, det verkar närmast statiskt. Den som har sett flest av dessa arter har sett 201. Det är ett något större spann mellan flest sedda och totalt antal arter i kommunen än det brukar vara.

Om vi plockar upp några arter från listan hittar vi först tärnorna. Alla arterna tärnor som ses årligen i Sverige sågs i Hornborgasjön 2024. Det här har inte hänt tidigare någon gång. Den långstannande vitvingade tärnan samhäckade med en svarttärna, eller var medhjälpare. Den matade tydligt och synligt. Skräntärnorna blev 88, det är det högsta antalet någonsin. Det blev även några yngre stäpphökar under hösten, men den mest anmärkningsvärda var en gammal hane nära Mönarp mitt i juli. Har vi missat en häckning - hemska tanke! Bland vadarna hittar vi den svartbenta strandpiparen på Fågeludden i april, (Art nummer 303 i vår kommun genom alla år) dessutom ett mycket udda vårfynd av en kustsnäppa i maj, samt en myrsnäppa i september. Bland mycket annat. De trehundrafemtio ägretthägrarna mitt i september får inte förglömmas. Slutligen har vi en silkeshäger, en amerikansk kricka under våren samt en härfågel under senhösten. Till sist hörde vi inte mindre än fem busksångare utan att leta och när detta skrivs dagarna innan jul klänger tallbitarna omkring i rönnbärsträden utmed Aspängsvägen. Alla data finns att hämta från Artportalen.

Åke skrev 2024-12-19