NOTISER FEBRUARI 2006


Peter Nilsson, hos Galleri Tinnert


Galleri Tinnert var "knökat" när vi för första gången i klubbens historia var inbjudna till en förhandsvisning av en konstutställning. Galleriet hade lyckats med konststycket att få till Falköping en av våra förnämsta fågelmålare nämligen Peter Nilsson, bördig från Hultsfred men numera boende på sydöstra Öland. Flera av oss har kanske sett hans fantastiska akvareller när vi besökt Stenhusa bod på Öland men han är också en av få svenska konstnärer som varit representerad  på den stora årliga "fågelutställningen" (vars namn jag glömt) i Wisconsin i USA.  Det är ju kanske imponerande i sig men det var ju naturligtvis det 30-tal tavlor som ställdes ut på Galleri Tinnert  denna fredagskväll som fascinerade oss besökare. Som sig bör för en fågelmålare så var det ju övervägande fågelmotiv men även några fullständigt makalösa ölandsgårdar.
Att en gammal öländsk kalkstensladugård i vinterskrud kan bli så otroligt skön. Det kan ju få även en genuin vinterhatare som mej att vekna.

Det var också trevligt att få höra den sympatiske konstnären tala om sitt målande.  Att han enbart målar akvarell. Att han helst använder olika nyanser av brunt, grått m fl "dystra" färger.  Hans akvareller är därför härligt fria från "grönt ". Sydöstra Öland är ju ett alldeles otroligt lämpligt landskap för honom att verka i.

Som om det inte räckte med att titta på Peters akvareller. Han bjöd också på en diabilds-visning från en flera månader lång resa genom Kenya. Peter är en bra berättare och det var roligt att höra hur det gick till att genomföra en ganska improviserad tältsafari genom lejonens land med egen kock och chaufför.

Ni som inte hade möjlighet att besöka Galleri Tinnert i fredags, passa på de närmsta veckorna. Utställningen pågår till den 11 mars. Dessvärre kommer ni nog inte att träffa konstnären själv men hans fantastiska tavlor finns där.

PS I boken "Fåglarnas Ottenby" kan du se en mängd av Peter Nilsson fågelbilder. Köp den.

Lennart var på utställningen och fick skriva


 


Örnunge

En av örnungarna från Hornborgasjön 2005 har tillbringat en del av vintern i Bredared utanför Borås.

Båda bilderna nedan är tagna av Bjarne Poulsen.

 


Fredagen 24 februari
Konstnären och ornitologen Peter Nilsson från Öland ger en förhandsvisning för klubbens medlemmar av sin utställning av fågelmålningar på ”Galleri Tinnert” på Trädgårdsgatan 13, Falköping.
Han kommer denna kväll att visa bilder från Östafrikas fågelvärd och tala om ”Fåglar och fågelmålning”.

Läs mer här >>>


 Nu finns det videoklipp på hemsidan!

 
Kika på Lennarts Sundhs filmer >>>
 Storspov på Falbygden 2005

Läs rapporten här