NOTISER FEBRUARI 2008


Fågelrapportering i Falbygdens Fågelklubb

Värdefulla fågelobservationer blir ännu värdefullare om du låter andra få del av dem. Så var noga med att anteckna dina observationer och lämna dem på lämpligt sätt efter hand. Rapportera det som du själv tycker är viktigt och speciellt. Särskilt viktigt är det naturligtvis med misstanke om häckning eller observationer i lämplig terräng under häckningstid. Rapportera hellre för mycket än för lite.
Du kan göra på olika sätt.
Om du redan rapporterar via Internet har du löst frågan för din del. Om Du har tillgång till Internet men ännu inte använder detta redskap kan vi rekommendera dig att börja. Det är mycket lättare än det kan verka. Du hittar länken till rapportsystemet Svalan genom att klicka här >>
Behöver du stöd för att komma igång kan du vända dig till Albin eller Åke
Klubbens rapportmottagare är Albin Torsson.
Om du vill rapportera på papper lämnar du dina rapporter till Albin men det går lika bra att lämna dem till Åke Abrahamsson, förslagsvis på ett klubbmöte eller så. Du behöver inte skriva på något särskilt sätt bara vad och var framgår. Lycka till!

/Åke

 


Leta tretåiga hackspettar!

Tack vare stormarna Gudrun och Per finns det just nu fler tretåiga hackspettar i södra Sverige än på säkert 30 år. Det  finns mycket få rapporter från Falköpings kommun de senaste åren, men många rapporter kommer från andra platser i Skaraborg. Jag har sett spår på Mösseberg och troligen i Brismene, förutom i ett gammalt känt revir i gränsen mot Skara. Så ut och leta! Bra ställen borde t.ex. vara Rösjö mosse, skogarna kring Ullene, västra Mösseberg, Gerumsberget och även i de södra delarna av kommunen. Tretåspetten är tystlåten och lätt att missa, men dess hackmärken är lätta att känna igen med lite erfarenhet. Särskilt typiskt är när den fläker bort tumnagelstora barkbitar, i variende mängd spritt över stammen. Tretåspettarna älskar granbarkborrar, så leta gärna i grupper av döda granar i kanten mot hyggen eller myrar.

Jag tittar gärna på foton av misstänkta hackmärken för bestämning.

Jonas Grahn
jynx@algonet.se
0935 - 30035

Läs Jonas förra notis om tretåig hackspett här >>Foto: Jonas Grahn