NOTISER FEBRUARI 2013

 

Partner sökes

Klicka för större bild.


©Tore JohanssonVolontärkurs inför Trandansen

Falbygdens och Skövde fågelklubbar har en lång tradition i att visa tranor och andra spännande fåglar under transdansen vid Hornborgasjön. Detta har man gjort under helger och helgdagar. SOF planerar nu att i samarbete med nämnda fågelklubbar, Västergötlands OF och naturum Hornborgasjön ha volontärguider även under vardagar under den perioden när det är som mest tranor och ekoturister vid Hornborgasjön.

Kursen riktar sig därför till alla som har möjlighet att vara eller är ”daglediga” i närheten av Hornborgasjön eller omgivande Västergötland. Du som deltar förväntas kunna guida ungefär en dag per vecka från den 25:e mars och fyra veckor framåt. Volontärkursen genomförs i närheten av Hornborgasjön helgen den 9-10 mars och själva utbildningen genomförs under ledning av Kajsa Grebäck/Studiefrämjandet. Kursen innehåller både praktiska och teoretiska moment som exempelvis bemötande, medlemsvärvning, fakta om svensk fågelskådarorganisation och annat. Det är inget hinder att du deltagit i en volontärkurs tidigare – tvärtom, då har du själv möjligheter att bidra med din erfarenhet. Social kompetens är det viktigaste för dig som vill bli SOF-volontär, specialistkunnande om fåglar kommer i andra hand.

SOF står för reseersättningar och kostnader för mat både under utbildningen och under de kommande volontärpassen på vardagarna. Anmäl dig till Anette Strand,  strandskatan0@gmail.com, så fort som möjligt – senast den 5 mars


Fullträff!

Årets februriresa till Skåne blev en äkta fullträff. Det behövs egentligen ingen lång berättelse därför att artlistan talar sitt tydliga språk. Det blev som synes 86 arter vilket naturligtvis är enastående med tanke på årstiden. Det starkaste minnet för de flesta är nog den vackra alförädarhanen ett par mil söder om Simrishamn även om konkurensen med allt annat fint vi såg är hård. För egen del minns jag särskilt den lilla flock med kronhjortar som stod på en snöklädd kulle i silhuett mot mimlen......
Tjugo personer från våra båda klubbar deltog.

Artlista hittar du HÄR >>

Bilder finns HÄR >>

//Åke Abrahamsson 2013-02-12


Örnhelgerna är till ända!

Vi har fått vara med om ännu en fantastiskt örnsäsong ute vid Trandansen. Bra vinterväder med mycket folk. Minst tretusen besökare har vi haft och då var ändå inte den första så bra med dimma. Det har hela tiden funnits flera örnar att titta på, någon gång har det varit snudd på tvåsiffrigt.
TACK - alla ni som har hjälpt till med att göra alla besök till en upplevelse att ta med hem och minnas.

//Åke Abrahamsson 2013-02-08


Resultat från Vinterfåglar inpå knuten

Kolla HÄR >>


©Mari Friberg
 


Många kungsörnar!

Det är ovanligt många kungsörnar att att titta på denna vinter. Flera av våra skådare har påpekat detta - nu senast Lennart Sundh.
De bästa områdena är förstås de vanliga - mossmarkerna söder ut och söder om Hornborgasjön.

//Åke Abrahamsson 2013-02-07