NOTISER JANUARI 2008


Fågelklubbarnas januariresa till Skåne 2008

Se fler bilder här >>


Foto: Kent-Ove Hvass


Den tredje helgen i januari åkte våra fågelklubbar på en helgresa till Skåne. Denna gång hade vi även gjort arrangemanget till en VGOF resa. En minibuss med förväntansfulla resenärer hade mött upp till en resa som tillgick helt enligt det väl beprövade koncept som vi använder i våra fågelklubbar i Skövde och Falköping.
Från boendet i Kristianstad startade vi på lördagen ute vid Tosteberga bodar. Under vägen dit drog flockar av gäss och vi såg den första blå kärrhöken. Ute vid Bodarna fanns ett femtontal havsörnar och många vråkar och glador. Nästa stop var Äspet i Åhus och här var det naturligtvis vattenpiplärkorna som hägrade. Vi fick efter en del letande fatt på en eller två bland ängspiplärkorna. Det fanns mer som gladde – där låg uppskattningsvis 1500 viggar med en hel del bergänder och snatteränder därtill, dessutom ett par riktigt fina alfåglar helt nära.
Simrishamn stod sedan på programmet. En bergtaigasångare hade funnits där någon tid och man kan säga att vi hade riktig tur för när vi kom dit lockade den ivrigt och visade upp sig helt perfekt. Den påbjudna övningen att leta upp kaspiska trutar lade vi däremot snart ner. Detta är inte lätt!
Det blev i stället Kåseberga och kornsparvarna som fick avsluta dagen. Inte heller detta var lätt - skulle det visa sig. Inte tätting så långt ögat nådde. En av deltagarna hade kunskap om en gärdesväg som bar iväg bak en kulle. Några av trotsade den bitande vinden och gick. Och si – det lönade sig och fem kornsparvar fick vi se.
Söndagen innebar start i Fyledalen men tyvärr drabbades vi av sur luft och dimma. Trots detta inträffade vad som kan vara resans höjdare. På andra sidan dalen gick sex vildsvin omkring helt öppet. Det är fantastiskt att få se detta skygga djur på detta sätt. Dimman blev emellertid bara värre så vi åkte till Vombs Ängar i stället där sikten var bättre – skulle det visa sig. Minst tusen bläsgäss fick vi ihop, en helt fantastisk siffra! En havsörn och resans enda kungsörn fyllde på artlistan. Den senare fick tyvärr endast några få av deltagarna se.
Nu hade tiden lidit så långt att det var av nöden att bestämma vad resten av dagen skulle användas till. Skälderviken och Rönnen låg ju på hemvägen så den där befintliga jaktfalken fick bli vårt val. Efter diverse velande kom vi rätt och efter resans sista fika drog vi i väg beredda på en lång vandring. Det blev inte mer än hundra meter eftersom vi upptäckte falken fint ute på själva Rönnen alltmedan storspovarna nere i viken spelade på bästa vårvis. Efter den stora lyckan med jaktfalken hade vi fortfarande lite tid kvar innan mörkret föll. Ute vid Norrvikens Trädgårdar och fortfarande på hemvägen fanns för dagen två svartnäbbade islommar. Vi kör ut i det slocknande dagsljuset och lyckas pricka rätt. Där låg de, så nära att blott en fältkikare dög gott, om det hade gällt. En bättre slutpunkt på en riktigt fin Skånetur är svårt att tänka sig. Sextien arter blev resans resultat.
Kent Ove Hvass och Åke Abrahamsson stod för ledningen.

//Åke
 


"Vinterfåglar Inpå Knuten"

Den 25-28 januari arrangerar Sveriges Ornitologiska Förening åter "Vinterfåglar Inpå Knuten".
Det handlar om att enkelt rapportera vad man har för fåglar på sin fågelmatning under en helg. Fredag och måndag runt helgen är med för att göra det möjligt för bl.a. skolor, förskolor och arbetsplatser att delta. Genom att surfa in på SOF:s hemsida får du all information du behöver. Där kan du också rapportera fåglarna på ditt fågelbord.
Du kan naturligtvis alltid ringa Åke Abrahamsson 0515-72 60 42 för mer information.
Vill du rapportera genom att skicka in blankett går det också bra, vi har sådana blanketter i föreningen, färdiga att skicka in.
Lycka till!

/Åke


Nu är vi igång……Den första örnhelgen för säsongen är avklarad. Vi hade många besökare på lördagen, några hundra sa en av dem som var mest insatt. Söndagen började inte fullt så bra, kanske beroende på att SMHI hade varnat för busväder och möjligen också stora sportbegivenheter på TV. Förberedelserna kan inte vara bättre, radio och TV och inte minst de lokala tidningarna har mött upp mangrant och artiklarna har varit bra. I helgen hade vi besök av Göteborgsposten och Borås Tidning. Detta är naturligtvis oerhört roligt.
Så till fåglarna. Det har varit osedvanligt lätt att se örnar i helgen. Flera åt gången till och med och dessutom på matplatsen. På söndagsmorgonen kunde man se minst fem havsörnar på maten viket aldrig har hänt tidigare. Det så det skall se ut när det är som bäst. Även på eftermiddagen fanns det havsörn på maten, dessutom har det suttit örnar i döda skogen under hela tiden. Av annat fanns där en stenfalkhona på söndagsmorgonen och en fjällvråk på eftermiddagen. En trana vid Vadbodskullen kort på eftermiddagen men flera hundra gäss och svanar samt ytterligare någon trana borta vid Bjurum.

/Åke
2008-01-06