NOTISER JANUARI 2011


Bra örnhelg!

Efter en del problem med foder i början av säsongen är vi nu uppe i samma läge som vi brukat vara om åren. Mycket folk på senaste örnhelgen och många fick också se någon havsörn. Mycket lyckat.
I det vackra vårvädret! valde många att stå ute. Det händer dessutom alltid något spännande: Vad vi tror var Valdemar satt bekvämt ganska nära Trandansen när två rävar dök upp utifrån och väl nära örnen passade de på att para sig! Detta blev uppenbarligen mer än vad Valdemar klarade av för han lyfte och drog iväg bort emot Dagsnäs.

//Åke 2011-01-31


Årsmöte  28 januari 2011

Vårt mycket välbesökta årsmöte ägde rum i Friggeråkers bygdegård med ca 80 medlemmar. Ordförande Åke Abrahamsson hälsade alla hjärtligt välkomna, sedan hölls en tyst minut för våra avlidna medlemmar Rolf Hjelm och Thore Axelsson.
Mötesförhandlingarna leddes av Christer Larsson. Sivan Karlsson, Arnold Liljegren och Håkan Fridner valdes in i styrelsen.
Mötet avslutades med att ordförande Åke Abrahamsson tackade de avgående styrelsemedlemmarna Christian Johansson och Christoffer Magnusson för ett gott arbete.
Årets gäst Bengt-Åke Ögren visade mycket fina bilder från sina resor till Svalbard.

Han berättade på ett mycket målande och humoristiskt sätt om naturen, djuren och växterna. För att få in pengar till ett barnhem i Polen sålde Bengt-Åke lotter. Vinsterna bestod av inramade foton från Svalbard.
Klubben bjöd på smörgåstårta.
Sista punkt för kvällen var vårt medlemslotteri. Roland Lindberg  från  Trollhättan vann första vinst.
Styrelsen tackar alla, som hjälpt till under året som gått.

//Anita 2011-01-31


Inför nästa örnhelg!

Vår utfodringsplats fungerar för fullt och efter förra helgens succé med kungsörnar på maten långa stunder ser vi fram emot den kommande med tillförsikt.
Välkomna ut till en fin dag på Trandansen.

//Åke 2011-01-27


Fortsatt bra!

Även eftermiddagen blev fin den tredje örnhelgen. En kungsörn satt länge som en kerub på en stubbe vid utfodringen innan den flög in i skogen bakom. En så riktig tvååring som någon kungsörn kan bli. När den flög verkade den närmast svartvit. Det vita på undersidan bildade stora utdragna "kommatecken" in mot kroppen och det kände jag inte riktigt igen från de andra vi sett. Kanske en ny - men man kan ju aldrig vara riktigt säker!

//Åke 2011-01-23


Bra örndag!

Den tredje av vinterns örnhelger började riktigt bra. Under en timmes tid satt en kungsörn och åt av maten, mot slutet fick den även sällskap av vår gamla havsörnshona. Lite senare satt, vad som möjligen var havsörnshanen, i ett träd lite längre bort. Bra med publik, många av dessa fick se kungsörnen så länge den var kvar. I slutet satt havsörnshonan och kungsörnen på varsin stubbe blott några meter från varandra. Vackert!

//Åke 2011-01-23


Bra med örnar!

De senaste dagarna har det varit bra med örnar av båda arterna i Södra Hornborgasjön.
På lördags em var där två kungsörnar vid matplatsen. Det är således ett gott läge för att ta en tur ut till Trandansen i helgen.....

//Åke 2011-01-22


Första vårtecknet!

Två grågäss landade vid Vadboden igår den 18 januari. Mesarna sjunger förstås för fullt men det är inte riktigt samma sak så här i början.

//Åke 2011-01-19


Örnutfodringen

Under de närmaste två till tre veckorna kan besökare vid Trandansen räkna med att utfodringen är i gång med, om än försiktigt, utlägg av foder. Varmt välkomna kommande örnhelger.

//Åke 2011-01-18


Inför vårt öppna hus i Trandansen

Läget vid vår örnutfodring ser ut som så att vi kommer att foder utlagt på utfodringsplatsen även den kommande helgen. Förutsättningarna bör sålunda vara bättre än inför den första helgen. Mildare väder och mer rörelse i markerna bör även det bidra till att chanserna att få se någon örn ökar.
Välkomna till Trandansen på söndag 16/1.

//Åke 2011-01-13


Fåglar på fågelborden

I slutet av januari är det åter dags för den årliga räkningen av fåglarna på våra fågelbord.
I senaste numret av Svarthaken hittar du all information du behöver för att vara med.
Läs mer på Sveriges Ornitologiska Förenings hemsida här >>
Rapporterar gör du enklast via elektroniskt formulär på denna länk >>

Vår lokala kontakt är Anita Ljungström tfn 0515-80078. Hon har även blanketter om du behöver sådana. Blanketter kommer även att finnas ute i Trandansen de kommande helgerna när det är öppet hus.

//Åke 2011-01-13


Info om örnutfodringen

Inför Öppet hus i Trandansen 7-8 januari har vi i lagt ut foder på örnutfodringen i dag - fredag, så får se vilken effekt det har. Det innebär att vi har en utfodringsplats som i varje fall är i gång denna helgen.
Eftersom läget är fortsatt så ostabilt är detta dock ingen garanti för vad vi lyckas med i fortsättningen.

//Åke 201
1-01-07


100-talas döda kajor!

Natten till trettondedagsafton hittades ett hundratal döda kajor inom ett mindre område på Wetterlinsgatans över del. Händelsen förorsakade ett enormt mediadrag, alla stora tidningar hade händelsen på sina webbsidor på morgonen. (Jag tror att är första gången jag gör en intervju i Norsk radio!)
Emellertid har vi inte så mycket faktainfo att komma med utan vi rekommenderar den som vill veta mer att gå in på Falköpings kommuns hemsida. Man kan tänka att det stora mediaintresset kan ha att göra med att liknande händelser i USA är uppe i spalterna samtidigt!

//Åke 2011-01-05