NOTISER JULI 2006Senaste nytt 29 juli

28 juli såg en brun glada tillsammans med en röd glada i området Rogestorp - Mönarp. Som om inte det vore nog sågs även säsongens första blå kärrhök. Pådraget nästa förmiddag visade att där fanns två bruna glador och fyra röda. Vilken syn! Glador av båda sorterna kunde sedan beskådas i varje fall fram till eftermiddagen. Det är samma regel som vanligt - åk ut! Man kan fundera över hur många brunglador det är som snurrar runt i området. Den som sågs senast vid Fäholmen är i varje fall inte någon av dem som setts i Mönarp. Lika säkert verkar det vara att de två observationerna vid Fäholmen handlar om olika individer. Dessutom såg ganska säkert en brunglada vid Valtorp för tio dagar sedan. Vad är det som drar så enormt i Mönarp? Grässkörd av stora arealer vilket ger ett överflöd av gnagare. Där var ju inte endast gladorna utan vråkar, kärrhökar och tornfalkar i mängd. Bästa obs plats är vid kullarna utmed vägen mot Slutarp.

Mer tips: skräntärna verkar vara stadigvarande i Hornborgasjön f n. De flesta ser dem utanför utloppet men de kan nog dra runt över hela sjön.

På lördag eftermiddag  (29 juli) drog även en ängshökhane förbi kullarna på slutarpsvägen.


/Åke

 


FALKENERARE I TRAKTEN?

För några dagar sedan tillvaratog Ingemar Nilsson en rovfågel som hade blivit överkörd av tåget inte långt från Fåglavik. Förmodligen rör det sig om en ormvråk, den är i dåligt skick. Det anmärkningsvärda är att den har ett läderband runt höger fot som är hopfogad med en öljett.
Bilden nedan visar hur detta ser ut.

Var kommer då vråken i från? Ja, endera har den rymt från en rovfågelpark på kontinenten eller så finns här någon på närmare håll som olagligen håller vilda fåglar i träning.
Öljetten används till att fästa en lina i så fågeln kan dras tillbaka om den försöker ge sig av.

/Åke
 


Aktuellt - Nattfåglar

Det är fortfarande god tid att åka ut för att lyssna efter vaktlar och kornknarrar, det finns rent av dem som säger att detta är bästa tiden.
Åk över Redberga - ner till Rogestorp - upp genom Luttra och vidare Synnerålsvägen och runt Ålleberg. Åk ner i Leabysänkan och sedan bort genom Karleby. Ta en sväng Vartofta – Kälvene. Eller åk vart som helst i jordbrukslandskapet och lyssna. De senaste nätterna har varit bra med flera vaktkar, kornknarrar och även flod- och gräshoppsångare.

PS I natt den 26 juli var två vaktlar i gång vid Rogestorp och en vid Redberga mellan riksväg 47 och järnvägen. Ännu en fantastisk natt med tropikvärme.

/Åke
 


Fjärilsommar

Ingen har väl kunnat undgå att lägga märke till att vi har århundradets fjärilsommar. Värmen och den torra väderleken är bästa tänkbara för att alla fjärilar skall må gott. Just nu flyger många vitfjärilar, (som inte är kålfjärilar, den är ganska ovanlig) utan rovfjärilar och rapsfjärilar. Annars går engenerationsflygare som pärlemorfjärilar och gräsfjärilar mot sitt slut och i stället kommer påfågelögon, sorgmantlar och amiraler med flera. Ut och njut.
Ett tips: man kan hjälpa till genom att ha rätt växter i trädgården. Fjärilar gillar kryddväxter, kungsmynta (oregano) och lavendel är jättebra. Lammöron är likaså en bra växt. På längre sikt kan plantera en fjärilsbuddleja som har det lite svårt på våra breddgrader men kan man ordna det varmt och lugnt går det bra. Till sist - lägg ut en hög med äpplen som får ruttna

Den sällsynta aspfjärilen har gjort sitt för i år medan påfågelögat går in i sin bästa tid nu.

Åke skrev
 


TRÄFFPUNKT TRANDANSEN

Lättillgängligheten och ett bra och varierat fågelliv har gjort Trandansen till en verklig träffpunkt där fågelintresserade från när och fjärran strålar samman. Inte minst nu i semestertider spelar det nästan ingen roll när man kommer dit. Där dyker alltid upp någon likasinnad. Hemmablindhet är svårt men man kan tänka på att det inte finns så många liknande platser i landet. 

PS Om man rapporterar fåglar man ser från Trandansen skall man inte använda Trandansen som plats utan Vadboden för de fåglar man ser år öster och Dagsnäs för de fåglar man ser mot norr.

/Åke


Tornfalkarna

Tornfalksäsongen har alldeles nyss avslutats. Resultatet för hela projektet finns inte tillgängligt ännu men Falbygsdelen redovisar 120 påbörjade häckningar och 554 ringmärkta ungar vilket är detsamma som det mesta någonsin. Att det är på det viset får tillskrivas det extrema gnagaråret. Det varma och torra vädret gör dessutom sitt till att ungarna får en bra start i livet och att även nästa år kan bli ett bra år för falkarna.
Läs om tornfalkprojektet 2006 här >>>>

/Åke