NOTISER JULI 2016

 

SÄLGSKIMMERFJÄRIL

Från det att sälgskimmerfjärilen etablerade sig i Skåne-Blekinge i början på 1980-talet och exklusivt höll sig där, har den spritt sig norrut på bred front, framförallt dom sista fem åren fram till Småland-Västergötland. Finns ströfynd även norr om, som Närke och Östergötland. Sälgskimmer är ingen blombesökare utan lever bl.a. på bladlusexkrementer, savande träd m.m. Ses ofta på grusväg sugande mineraler den behöver för fortplantning. Larven lever på sälg-vide och övervintrar som larv.

Vid en titt på Artportalen 11.08.2016 kan man notera att Småland har 86 rapporter, Västergötland 44, medan Skåne-Blekinge bara har 27 st tillsammans, vilket är lite förvånande. Är det nyhetens behag att man är mer rapporteringsvillig i Småland och Västergötland? Delvis kanske det är så, men tittar man på Artportalen för Sk-Bl 2010-2016 så är det lite upp och ner dom åren 56-49-40-97-76-30-27. Småland och Västergötland dom senaste fyra åren ligger på ungefär som 2016, finns nån dipp.

Text: Jan Johansson
Foto:Torleif Halvorsen



©Torleif Halvorsen


Man kan undra…

För ett par dagar sedan såg jag en honfärgad stenfalk jaga småfåglar mellan ICA Maxi och Agnestadssjön. Det gick undan vill jag lova! Nu är det så att från 2015 finns tre sommarobservationer från i stort sett samma område. Lennart Sundh och Lennart Ljuhs står bakom dessa. Det skall egentligen inte finnas några stenfalkar här på sommaren så man kan fundera. Någon kan invända att det borde finnas fler observationer. Nej o nej – vi är få som tittar och en stenfalk i hög fart utmed backen är inte lättsedd. Jorduggla häckade bakom gården Viken i våras, de lade sju vita ägg men dessvärre kördes häckningen sönder i vårbruket. Ingen, inte heller jag, uppmärksammade dessa jordugglor. Jag har fått det andra hand. En helt annan sak, det finns ingen observation av brun glada från Tippen efter den sjunde juli. Vad har hänt?

//ÅAb0725


Lite tornfalkdata från 2016

Helge Sundén och jag har besökt ungefär 200 holkar minst en gång. Vi har fått ihop 120 häckningar. Vi har ringmärkt 520 ungar. Detta gäller således endast Falköpingsdelen av projektet Tornfalk Skaraborg.

Bilderna har tagits av Inge Rydén i Böne denna gång och de visar att det handlar om stege upp och stege ner samt att en vuxen tornfalk då och då kommer i vår väg. Helge håller den med varsam hand.

//Åke Ab skrev 2016-07-23



©Inge Rydén


Gediget arbete

Backsvalorna lider svårt av bostadsbrist, men man kan hjälpa dem på traven. Det gjorde Lennart Sundh och Lennart Ljuhs, tyvärr var det inte någon mer som hörsammade uppropet att hjälpa till. Var någonstans? Uddagårdens kalkbrott handlar det om och som tidigare har hyst backvalor, men det där har vuxit igen men inte nu längre.
Fin insats!

//Åke A 2016-07-20



Bölets ängar i juli

Den sista resan innan sommaruppehållet gick till Bölets ängar, ett stycke norr om Karlsborg. En fantastisk plats med en ljuvlig flora och en fjärilsrikedom man sällan ser i dessa dagar. Bland alla markens örter kan man nämna att vi såg minst sju arter orkidéer och en ljuvlig tidigblommande fältgentiana som jag inte visste fanns... Det var bara ett fel på det hela - vi var bara tre som åkte!
Bilden visar dels en vitgräsfjäril och dels den vackra fältgentianan.

ÅAb skrev och fotade den 9 juli.



©Åke Abrahamsson