NOTISER JUNI 2006Skåneresan den  19 till 21 maj 2006


Vårresan till Skåne blev en succé, både fågelmässigt och trivselmässigt. Totalresultatet blev 109 arter vilket är alldeles lysande med tanke på att inga norrsträckande sjöfåglar och vadare sågs.  Alla de typiska skånearterna fanns på önskelistan och alla sågs. Vi hörde och såg sommargyllingar och gulhämpling, såg fältpiplärka och kornsparv, dessutom en fin aftonfalkhona längst i söder nära Kåseberga. Vi besökte en mängd fina lokaler med början i vattenriket som förutom rödspovar och spelande brushanar även bjöd på ängshök. Vi hade förmånen att ha Anette Strand med som en lokal guide. Annette, som jobbar hårt med medlemsrekrytering inom Sveriges Ornitologiska förening, återfinns till vardags i Kristianstad. Utan Annetts lokalkunskap hade resan blivit åtskilliga streck fattigare.  Anette var här hos oss under trantiden och det var då som kontakten knöts. Ett varmt tack Anette!
Även om jag är en van Skåneresenär besökte vi med Anettes hjälp flera förnämliga lokaler där jag inte varit tidigare. Rinkaby skjutfält var ett sådant för att inte tala om Furuboda där gulhämplingen fanns och Drakamöllan som är en pärla bland pärlor. Det var där vi hörde sommargyllingarna. På söndagen åkte vi söderut igen och hamnade i Fyledalen som vi övergav efter en välförtjänt frukost i det gröna. I Skogshejdans underbara beteslandskap (som vi ännu inte har varit ute och gått i på våra resor!) finns en damm utmed vägen som innehåller klockgrodor. Där stannade vi som vanligt för att lyssna in deras vidunderliga läte och då kom den verkliga överraskningen när en lövgroda drog av några raspanden. Mycket ovanligt att få höra någonting från dessa minigrodor i dagsljus. Resan avslutades vid Krankesjön med lärkfalkar, sjungande gransångare, pungmes vid bo och mycket mera. Ett enormt härligt ställe där allt kan hända.  – till exempel att få se en näktergal sjunga för full hals helt öppet på mycket nära håll. En syn som gladde många.
Vi var åtta deltagare från Falbygdens Fågelklubb och sju från Skövde Fågelklubb som fick vara med om denna superresa som luktar repris lång väg.  

//Åke


Samtliga bilder nedan är fotograferade av Kent-Ove Hvass


Kartfjärilen är en sen invandrare från Tyskland och ännu så länge en rent skånsk angelägenhet.


Rödspovarna spelade från alla håll på Håslövs ängar.Gladan är utan konkurrens Skånes rovfågel nummer ett