NOTISER JUNI 2009


Full fart med tornfalkarna...

Nu pågår tornfalkarna för fullt. Jag och Helge började med kontrollerna den 19 maj i år och nu är vi mitt uppe i ringmärkningarna. Detta innebär att från den 19 maj har det gått på nära nog heltid. Prognosen för hela projektet slutar på 130 häckningar - betydligt färre än förra året. Å andra sidan kommer förra året aldrig att upprepas. Vår andel av dessa är runt 85 häckningar. Hittills har Helge och jag ringmärkt 54 kullar vilket är det samma som 263 ungar. Inte illa.
Bilden på tornfalkungen har Kent Ove Hvass tagit, bilden på den ringmärkta hanen från Mönarp har Lennart Ljus som upphovsman.


 

//Åke 2009-06-19

Hela projektet Tornfalk Skaraborg drivs av Åke Abrahamsson, Helge Sundén och Peter Lindkvist, Kent Ove Hvass och Skövde Fågelklubb har hand om Skövde med omnejd, Alf Lindblad har hand om Lidköping med omnejd.

Vem bryr sig om nummer 2?

Listor år populära. Många håller på med månadslistor, årslistor, livslistor, kommunlistor med flera. En trevlig form av fågelskåderi som ger många utetimmar för att få ihop ett så många arter som möjligt. Det finns emellertid en baksida; när en art väl är hörd eller sedd lägger man inte ner någon möda på att leta reda på om det finns fler. Alla ser samma fågel om man vill uttrycka det så. Kunskaperna om bygdens fågelfauna ökar dessvärre inte nämnvärt på det viset.
Så lyssna vidare i Vråhålan och andra ställen med lämpliga lövskogar som kan passa mindre flugsnappare, sådana skogar har vi mycket av i vår kommun.

 /Åke
2009-0
6-05