NOTISER JUNI 2014

 

Tornfalkarna

Som vanligt är det full fart i holkarna så här års. Det ser riktigt bra ut! Vi (Helge Sundén och jag) startade den 23 maj och kan i  bästa fall vara färdiga om en vecka!
I dag har det varit en stor märkdag med fler än femtio ungar märkta.

//Åke Ab skrev den 140626


Lite botanik...

Om man åker vägen från Mönarp mot Jäla så ser man i stort sett genast en mängd starkt blå blommor nära vägen. Det är ängsklocka som växer här i tusental. Ängsklocka är Dalarnas landskapsblomma, men den finns här och vara även hos oss. Jag kan komma på två lokaler utöver Mönarp så här på rak arm: Fotbollsplanen i Slutarp och Granelund i Vilske Kleva.
Det är Lennart Sundh och Jörgen Grahn som varit uppmärksamma på massförekomsten i Mönarp.

Skrev och fotade gjorde Åke Ab
2014-06-20


Häckning av svart rödstjärt

För ungefär två veckor sedan konstaterade Christian Johansson (medlem  i klubben) och montör på Friggeråkers Verkstäder att det var ett fågelbo i ett stomme till en saltspridare som han skulle ta in för montering. Stommet kördes tillbaka och vi försökte se vad det var för art. En sädesärla sprang omkring och verkade lite bekymrad så vi antog att det åter var en ärla som krånglat till det lite för oss. Det har nämligen skett förut. För två år sedan häckade ett ärlepar i lastmaskinen. Vi fick försöka att använda den så lite som möjligt och häckningen kunde faktiskt genomföras lyckligt trots att vi naturligtvis körde med den ibland. När Christian i början av veckan hämtade ett annat spridarstomme kunde han konstatera att det inte var frågan om en sädesärlehäckning utan lite bättre upp nämligen svart rödstjärt. Ärlan kanske häckade på något annat ställe. Det var i sista momangen att det konstaterades eftersom det bara var någon unge kvar i boet. Troligen kom tre ungar ut. Någon sjungande svart rödstjärt har vi inte hört. Kanske har den suttit nere vid gamla lokstallet, det är ju en gammal känd lokal som är dåligt kollad på senare år. BS har ju numera staket runt området så det är ju lite svårt.

//2014-06-07 Lennart Friggeråker, text och bilder

Häckningsplats för svart rödstjärt. Högfästet till en Falköping CLC 857