NOTISER JUNI2015

 

Fler gyllingar

På söndagen i midsommarhelgen upptäckte Agneta Danielsson ytterligare en sommargylling, denna gång på Ålleberg. Den sitter söder om den gamla skrothögen som en gång varit ett enkelt vindkraftverk vid den översta S – kurvan. Det liknar gyllinginvasion.

// Åke Ab 2015-06-21


Ormtajm!

Utmed vägen förbi Återvinningscentralen och Hulesjön kan man få sig ett riktigt skådespel till livs. Där slänterna består av kalkstensbitar tycker ormar om att värma sig på de solvarma stenarna. Det går bäst när lufttemperaturen är låg. Området mot dammarna kan vara bäst men de finns hela vägen. På midsommardagen såg vi bortåt ett tiotal, mest huggormar men även någon snok. Några av huggormshonorna är kraftiga, den som ringlar i väg på bilden härintill är nog bortåt åttio centimeter och vi har sett fler i den storleken. Man bör smyga sig fram för de är skygga och blir de störda sticker dom direkt. Att få se så många ormar samtidigt är ytterst sällsynt - kan man veta.
 

Text och bild Åke Ab 150620En till?

Mycket tyder på att det funnits en tredje sommargylling runt Hornborgasjön i vår. Denna gång i trakten av Ingatorp i den södra delen av sjön. Det handlar om att den fanns där under minst ett par tre? veckor i maj-juni. Det är osannnolikt att den skulle ha hållit revir på två ställen samtidigt.

// Åke Ab 2015-06-18


Terminsavslutning

Juni månadsmöte förlades denna gång till Hornborgasjöns utlopp. Det är så fiffigt ordnat numera att det finns grillplatser på flera ställen runt sjön. En underbar försommarkväll gjorde att bortåt ett tjugotal medelmmar hade samlats runt grillen.
Kvällen avslutades med en lång vandring längs vallen.

//Åke Ab skrev och fotade 2015-06-17


Bra nattskärror

Hela 18 personer deltog i nattskärreexpeditionen härom kvällen. Några skärror uppe på skjutfältet blev det, men framför allt en fin obs på det vanliga stället 500 meter ner på Västra vägen. Den såg vi dessutom fint.
Detta innebär att reservdagen den 26 juni utgår!

// Åke Ab 2015-06-14


Tre flodsångare

På mossen (Tippen) finns tre flodsångare i nuläget! En sitter vid den lilla parkeringen som hör till tornet vid Hulesjön. En sjunger mitt emot PR Slamsugningsanläggning och ytterligare en hör man mitt emot bågskyttebanan om man går in den lilla nyanlagda vägen mittemot.Många kärrsångare, näktergalar och även gräshoppsångare förstås.

// Åke Ab 2015-06-06


Vem kunde tro detta, del två!

Vid Hornborgasjön finns två sommargyllingar. En på vardera sidan. Egentligen inget egendomligt med det förutom det faktum att båda håller som det verkar revir och kan har varit på plats bortåt ett par veckor vid det här laget. Vanligen handlar det om ett kort besök på en timma och sedan borta. Den som många har hört håller till utmed nedre vägen, cirka en kilometer från skylten Gråkappagården och söderut. Lyssna uppåt Liderna.
Den på västra sidan finns i området Östtomten - Röde mosse.

// Åke Ab 2015-06-06


Regn, regn, regn..

Sista helgen i maj var våra fågelklubbar på en långresa till våra vänner i Leksands fågelklubb. Mycket trevlig resa som till större delen regnade bort. Några av deltagarna fick i alla fall syn på en gråspett och sista morgonen såg vi även slaguggla, vuxen med kull. Därefter gav vi upp och åkte till Kvismaren söder om Örebro. Förnämlig plats, första stoppet bestod av dungar på slätten. Två gyllingar och två ortolansparvar. Inte illa!
Resten av tiden spenderade vi vid den fina fågelsjön Västra Kvismaren med dvärgmåsar, svarttärnor och allt annat som hör en förstklassig fågelsjö till.
Boendet vid Leksand är högklassigt, Gryssen heter platsen som är en stuga utan el och vatten, belägen långt ut i skogen mellan två sjöar. Skogsbilväg passerar. En upplevelse man inte vill vara utan.

Bilden visar hela gänget i regnvåt omgivning.


KATTUGGLOR

Alla tre kattuggleungarna har klarat sig så här långt. De förflyttar sig mellan träden genom att hoppa och flaxa så mycket de kan. Om några veckor är de nog helt flygfärdiga.

//Ingemar Svensson 2015-06-03


Foto samtliga bilder: Ingemar Svensson

©Ingemar Svensson