NOTISER JUNI 2024


Det går bra! 

In i juni brukar vi tala om nattaktiva arter. I år finns det ett särskilt skäl eftersom de är fler i år än på många tidigare år. Sålunda har vi sex kornknarrar - två utmed Gamla Göteborgsvägen och tre mellan Långabergen och Slutarp i Mönarpsområde - bland annat! Vaktlar lite varstans och även gräshoppsångare. De skönsjungande kärrsångarna är många. Och om inte detta vore nog finns det en busksångare sedan ett par dagar som dessutom är lätthörd. Bege er till Gamla Göteborgsvägen mittemot Annies väg intill kanalen så kan ni lyssna till en riktig mästare. Men passa på, man vet aldrig hur länge de stannar. Man skall veta att den är långt i från årlig på Falbygden.

Den förnämliga bilden nedan har Lennart Ljuhs som upphovsman. 


©Lennart Ljuhs

Apropå detta blir det en bild till. För tio år sedan hade vi en häckning av busksångare vid Fågeludden. Vi fångade först en hona med ruvfläck, därefter en nyss flygg unge och där fanns även en sjungande hane. Vid det tillfället tillkom bilden här intill som från vänster visar busksångare, rörsångare och kärrsångare. Jag kan tänka mig att bilden är fullständigt unik.
Det är Hornborgasjöns fältstation som ansvarar för ringmärkningen vid Hornborgasjön.

Foto Åke A, som även skrivit texten 2024-06-09


©Åke Abrahamsson


Mot slutet

Vi närmar oss slutet på terminen och den första söndagen i juni bar det traditionsenligt av till Kinnekulle. Tio deltagare hade mött upp till resan som innebar skön natur i Munkängarna och andra ställen men utan egentliga överraskningar. Som vanligt avslutade vi på Österplana hed som tydligt hade tagit stryk av värmen, sankt pers nycklarna var för ovanlighetens skull helt överblommade.
Nu jobbar vi för högtryck med höstprogrammet med många spännande aktiviteter.

// Åke  2024-06-02