NOTISER JUNI 2024


Ny bok – Naturens fröjd!


Det är inte möjligt med en egentlig recension, eftersom boken är pinfärsk från trycket samtidigt som vårt medlemsblad skall tryckas i nutid. Några rejäla nerslag i boken och samtal med författaren ger en klar och entydig bild. Vi har blivit bortskämda med Torbjörn Skogedals tidigare bokutgåvor. I en tät följd efter böckerna om Hornborgasjön, Vid rinnande vatten och Längtans landskap kommer nu Naturens fröjd. Efter den tidigare raden av vackra och innehållsdigra böcker är förväntningarna högt ställda inför den nya boken, men man blir inte besviken. Tvärtom. Det är lätt att förtjusas av de enastående vackra bilderna, men boken skall först och främst läsas och man skall finna att den om möjligt ännu mer än de tidigare bygger på en rik kunskapsmättad text. Där möts vi förstås av kända företeelser i text och bild, men påfallande ofta berättar författaren om naturens verkliga finesser i det stora såväl som det lilla och vi kan bara konstatera att detta hade vi inte en aning om. Böcker är inte endast sitt innehåll utan också sitt utförande. Votum förlag har ännu en gång visat prov på ett skickligt bokhantverk vilket höjer bokens kvalitet ännu ett snäpp. Den innehåller 260 sidor, är i stort format och tryckt på högklassigt papper. Den kommer att finnas med på våra inneaktiviteter framgent och den finns förstås att köpa i bokhandeln och från Ad Libris och då kostar den 299 kronor. Om ni kan vänta (borde vara svårt) kommer Torbjörn och Eva att finnas med under Mekelsmäss och då kan ni köpa boken där.


En Upplevelse

Fågelintresset har skiftat karaktär helt under något årtionde.  Det är främst digital kommunikation som har förändrat allt. Någon upptäcker något fint, slår larm, och sedan åker alla dit. Men egentligen handlar det fortfarande om upplevelser, så som det alltid har gjort.
En del vadarfåglars honor lämnar maken när äggen kläcks och sedan får hanen ta hand om ungarna själv. För hennes del bär det åter till Afrika. I början av juni drar således svartsnäppehonorna från norr söder ut och vid Vadboden i Södra Hornborgasjön fanns ett sextiotal södergående svartsnäppor vid den tiden och dessa hade en för vadarna helt egen metod att söka föda på, således ett kollektivt födosök vilket är ovanligt för att inte säga unikt bland vadarna. Hela flocken var mycket tätt hopträngd och rörde sig snabbt fram och tillbaka på ganska djupt vatten under ständigt plockande efter ätbart. Liv och rörelse. Jag tror att de rör om tillsammans för att bättre komma åt mer ätbart från botten. Såsom skarvar och skrakar bedriver sitt fiske. Spännande!

//Åke A den 23 juni.


Rödstjärt

Det verkar vara några häckningar i norra delen av kommunen av trädgårdens juvel, rödstjärten, i år.
Denna vackra hanne häckar i Bjällum.
Häckning av rödstjärt är ganska ovanligt där.

Torbjörn Skogedal


©Torbjörn Skogedal


Det går bra! 

In i juni brukar vi tala om nattaktiva arter. I år finns det ett särskilt skäl eftersom de är fler i år än på många tidigare år. Sålunda har vi sex kornknarrar - två utmed Gamla Göteborgsvägen och tre mellan Långabergen och Slutarp i Mönarpsområde - bland annat! Vaktlar lite varstans och även gräshoppsångare. De skönsjungande kärrsångarna är många. Och om inte detta vore nog finns det en busksångare sedan ett par dagar som dessutom är lätthörd. Bege er till Gamla Göteborgsvägen mittemot Annies väg intill kanalen så kan ni lyssna till en riktig mästare. Men passa på, man vet aldrig hur länge de stannar. Man skall veta att den är långt i från årlig på Falbygden.

Den förnämliga bilden nedan har Lennart Ljuhs som upphovsman. 


©Lennart Ljuhs

Apropå detta blir det en bild till. För tio år sedan hade vi en häckning av busksångare vid Fågeludden. Vi fångade först en hona med ruvfläck, därefter en nyss flygg unge och där fanns även en sjungande hane. Vid det tillfället tillkom bilden här intill som från vänster visar busksångare, rörsångare och kärrsångare. Jag kan tänka mig att bilden är fullständigt unik.
Det är Hornborgasjöns fältstation som ansvarar för ringmärkningen vid Hornborgasjön.

Foto Åke A, som även skrivit texten 2024-06-09


©Åke Abrahamsson


Mot slutet

Vi närmar oss slutet på terminen och den första söndagen i juni bar det traditionsenligt av till Kinnekulle. Tio deltagare hade mött upp till resan som innebar skön natur i Munkängarna och andra ställen men utan egentliga överraskningar. Som vanligt avslutade vi på Österplana hed som tydligt hade tagit stryk av värmen, sankt pers nycklarna var för ovanlighetens skull helt överblommade.
Nu jobbar vi för högtryck med höstprogrammet med många spännande aktiviteter.

// Åke  2024-06-02