NOTISER MAJ 2010


Stork i Vårkumla!

Sistlidna torsdag - lördag gästades Vårkumla av en vit stork. Den fanns att bese nära gården Fröjeredsled.
Det var härligt att se storken gå och spreta med avmätta steg i den fina betesmarken. Precis så som de skall ses - på grodjakt. Den är ring och färgmärkt, men har tappat en färgring så den går inte att identifiera fullt ut med mindre än att man även kan läsa aluminiumringen. Allt sagt av experterna i det Skånska Storkprojektet.
På torsdagskvällen fanns även en stork utmed riksvägen nära Valtorp. Enligt upptäckarna fanns då Vårkumlastorken redan på plats. Det är inte uteslutet att de fanns två på Falbygden under ett par dagar.

//Åke
2010-05-23


Foto: Kristian Jensen


Grävlingdopp


Foto: Lennart Ljuhs


Stod ute på Mönarp för att titta på vadare i det översvärmade området vid bäcken bakom Obskullarna, tryckande varmt och kvalmigt, vilket tydligen fler än jag tyckte, för tre meter ifrån mig dyker det upp en grävling och tar sig ett dopp, varefter den går upp och knallar där ifrån utan att bry sig om min närvaro.
Så mycket naturupplevelse när man skådar, inte bara fågel.

// Lennart Ljuhs
2010-05-16

Är man ute mycket ser man mycket -
Åkes kommentar


Buskmus

Årets första buskmus hos oss i Skyberg inträffade i dag på söndagen. Det kommer att bli flera. När man betraktar den skall man komma ihåg att den har vintersovit sedan början av oktober. Den lägger sig när grönskan försvinner och vaknar till liv när det åter blir grönt. Låter änna behagligt.

//Åke
2010-05-16

Åke tog bilden på buskmusen.


BlåhakePå självaste Kristi Himmelsfärds dag ringmärktes den här fina blåhakehanen vid Hornborgasjöns Fälstations märkplats Kärragården som ligger på vägen ner till Fågeludden.
Christopher Magnusson var ringmärkare och Lennart Ljuhs tog bilden

/Åke 2010-0
5-14