NOTISER MAJ 2012


Ännu en!

En ny rapport om buskmus - denna gång levande - fick jag i dag. Denna gång kom den från Bergsgården i Gökhem. Den hade trillat ner i en brunn men räddades sålunda till livet av markägaren.

//Åke 2012-05-28


Nattfåglar

Förutsättningarna för lyssna efter dom fåglarna som vi brukar kalla nattaktiva är ovanligt goda. Det räcker i själva verket med att åka ner till Hulesjön med omnejd. Här finns näktergalar och kärrsångare i mängd, härom kvällen upptäckte Lennart Friggeråger en kornknarr utmed Gamla Göteborgsvägen. Ja, vad som helst kan dyka upp, flodsångare, busksångare. Ja, vem vet?
Vill man åka lite längre kan man lyssna efter en vaktel som Lennart Ljuhs hittade fredag natt utmed banvallen. Åk ner från Luttra och åk (hellre gå!) ut till modellflygfältet och lyssna på andra sidan banvallen
Och vidare - åk ut och upptäck mer - hela Falbygden står till ditt förfogande.

//Åke 2012-05-26


Kattugglor!

Innan tornfalksäsongen sätter igång på allvar har vi en tid när kattugglorna fyller vår tillvaro. Detta har inte alls samma omfattning som tornfalkarna har, men är oerhört trevligt.
Det är lätt att bli förtjust i uggleungarna som mest påminner om små troll.
Precis som med tornfalkarna ringmärker vi ungarna som ett gott år närmar sig ett femtiotal.


//Åke 2012-05-24
 


Vitvingad tärna i Hornborgasjön
Uppdatering

Det visade sig att Jan hade ytterligare en bild på vitvingad tärna från i går, 21/5.
Kan det röra sig om ytterligare en individ, eller är det det skillnader i bildkvalité (på grund av avståndet) som lurar?


©Jan Johansson


Vitvingad tärna i Hornborgasjön 21 maj

Tog på långt håll bild på en tärna som flög runt söder om Fågeludden, först när jag tittat på bilden blev jag varse att det var en vitvingad tärna.
 


©Jan Johansson


Hybridand

De senaste dagarna har det figurerat en ny hybridand i Hornborgasjön. Spekulationerna lutar åt snatterand x gräsand med frågetecken. Hur det är med detta hoppas vi få svar i framtiden.


©Torbjörn Skogedal

2012-05-19


Hänt igen!

I kväll har vi hämtat en skadad ormvråk i Skårs kalkbruk. Vad som hade hänt? Taggtråd naturligtvis! Vi har tappat räkningen över hur många ugglor och ormvråkar vi har klippt och skurit loss från taggtrådar vid detta laget. Skadorna är i allmänhet mycket svåra med avslitna senor och blodådror och därmed oreparerbara.

//Åke 2012-05-17


Så illa är det!


©Mari Friberg

För några dagar sedan begavs det med en cykeltur på banvallan till Kinnarp och tillbaka. Visserligen skedde inte starten förrän klockan 10.00 fm men ändå. Under denna förhållandevis långa tid som turen tog såg vi inte en enda storspov, inte heller en enda tofsvipa. Sånglärkorna inskränkte sig till två men klockan var kanske lite sen på dagen.
Det är bara att konstatera att Falbygdens mesta vårfåglar är nere på nära nog nollnivå till och med i kärnområdena. Så illa är det!

//Åke 2012-05-17


Ny bok

Många fågelskådare ägnar sig åt insekter, bl.a. trollsländor, under sommaren.
Nu har det kommit ut en ny suverän bok: Svenska trollsländeguiden.

På månadsmötet den 18 september kommer Jan och jag att visa bilder och berätta om bl.a. vackra och spännande sländor.

Jan har f.ö. med ett foto på vassmosaikslända i den nyutgivna boken.

//Mari 2012-05-09Lappuggla!

Så blev det även en lappuggla i vår kommun. Där tar emellertid glädjen slut eftersom den hittades död vid järnvägen genom Gökhem och med säkerhet dödad av ett tåg. Sten och Birgitta Danielsson hittade den rara ugglan innan den helt hade skattat åt förgängelsen.

//Åke 2012-05-09


Fågeltornskampen!

Med den uppbackning som arrangemanget fått i media är det nog få som har missat denna aktivitet. Det handlar om Fågeltornskampen som gick av stapeln i dag den 5 maj. Det är egentligen en landskamp mellan Finland och Sverige men naturligtvis också en nationell mönstring och bra propaganda.
Jodå - vi var med. Tornet vid Sjötorpasjön deltog med Lennart och Ingvor Ljuhs samt Anita Ljungström som ett naggande gott lag. Mellan klockan 05.00 och 13.00 fick man ihop 65 arter vilket naturligtvis är riktigt bra med tanke på att det tidvis blåste halv storm. Flera riktigt goda arter som silvertärna, småspov och rödstjärt finns med på artlistan. Vi har fått bra mediakänning inför arrangemanget, vår aktivitet vid Sjötorpasjön har varit ute i Skaraborgsradion och i riksmedia som exempelvis GT med flera rikstidningar.

Kolla preliminärt resultat HÄR >

//Åke 2012-05-05