NOTISER MAJ 2018

·  
Kvismaren igen

Dehar blivit några vårar till denna utsökta fågellokal mitt i Nerike som består av några olika delar. Den invallade fågelsjön som heter Rysjön, ytterligaren en invallad fågelsjö samt Sörön som är en löväng. Här finns några av landets få ortolansparvar som vi olyckligtvis inte fick den finess på som vi brukat tidigare. Långt avstånd och sådda fält gjorde att några hörde och några hörde inte. Hade gått att reparera med en alternativ lokal men vi var inte riktigt på rätt spår. Rysjön bjöd på allt vad en god fågelsjö kan ge, från dvärgmås och svarttärna till årta och rördrom. Flera trastsångare vilket var nytt.

Sture Gustavsson har tagit den fina bilden på en gulärla från Rysjön.

Åke Ab skrevFÅGELTORNSKAMPEN

Vi var inte med från Falbygden denna gång men två torn vid Hornborgasjön var det. Fågeludden och Hånger. Det senare nådde en hedrande tredje plats i hela landet med 101 arter, Det var bara en pinne upp till tvåan som hade 102. Vann gjorde Ottenby lund med 108. Fågeludden hamnade på plats 16 med 84 arter. Riktigt duktigt! Det är en landskamp mellan Finland och Sverige som Finnarna alltid vinner vilket beror på att de satsar hårdare.

//Åke Ab


©Sture Gustavsson


Äntligen!

Den första maj överlämnades vår klubblokal färdig och fin Det är nästan inget ont som inte har något gott med sig. Nu återstår att möblera och göra i ordning. Välkomna och njut.

//Åke Ab


Årets transäsong

Årets transäsong har varit fantastisk.
Läs Ingalill Abrahamssons sammanfattning här nedan.

//Åke

Sammanfattning av Transäsongen 2018

Uppstarten vid Trandansen den 18 mars ställdes in då våren kom igång sent. Det var fortfarande snö och inga tranor att se för en större publik. Nytt för i år var att vi tillsammans med Skövde fågelklubb skulle sälja pins vilket inbringade en god inkomst till klubben. Resultatet får vi veta längre fram.

En vecka senare, söndag den 25 mars, var det full fart vid Trandansen. Många turister kom med sina husbilar som vanligt. En obehaglig insident hände som Sofie på Länstyrelsen fick utreda. Det handlade om en  hundägare som inte fick ta med sig sin hund in på Trandansen och skällde ut någon från personalen vid detta tillfälle. Dock var det inte någon från oss i vår förening som fick ta emot en skopa ovett.
Påsken med sina dubbelhelger blev som vanligt den stora tittarpublik med många tranor. Då var det också öppet på Naturum och även där kom många besökare. Isen låg kvar på sjön så några fåglar fanns knappt att se utom en havsörn som satt på isen ute i sjön.
Veckan efter, den 7-8 april, inföll Tranhelgen och då var tälten på plats med försäljare och olika föreningar. Vår klubb sålde närproducerade fågelholkar och denna försäljning gick över förväntan bra. Klubben hjälpte till att sälja kaffe och korv på lördagen medan Skövde fågelklubb hjälpte till på söndagen. Denna del är ett samarbete mellan våra klubbar och Studiefrämjandet. Inköpen av varor står Studiefrämjandet för. Inkomsterna av försäljningen skall gå till att kunna bedriva Tranans helg i framtiden.

Några sjukdomsfall inföll men det var inga problem med att skaffa ersättare. Denna helg blev också det stora tranantalet för i år med fint väder och värme. 24250 tranor blev det i år. Även publikmässigt blev det rekord

Det fina vädret bestod även nästkommande helg med många besökare. Detta skulle ha varit den sista helgen med öppet i Trandansen men eftersom det fanns tranor kvar förlängdes tiden till nästkommande helg. Söndagen den 22 april blev alltså den sista trandagen för i år. Det gick att få ihop fågelvärdar även denna dag trots kort varsel. Några saker hände dock på platsen. Några besökare tände en grill lite längre bort mot parkeringen på gärdet. Här reagerade personal på Trandansen som bad att det skulle vara släkt ordentligt efter dem (man får bara grilla på angiven plats). Vidare kom en man och ville sända upp en drönare. Som tur var fick han inte igång den och vår personal sa till att det var naturskyddat område och inte tillåtet. Till sist var det en hundägare som inte höll ordentligt i kopplet utan hunden kunde skrämma upp de fåglar som fanns vid staketet. På det stora hela har allt fungerat med många nöjda tranbesökare.

Stort tack för alla hjälpsamma medlemmar.

// Ingalill Abrahamsson