NOTISER MAJ 2024


ÖLANDSRESA

I år blev det en maj-resa till Öland och vi var 6 deltagare som fick se 126 arter. Vid den här tiden på året myllrar det av fåglar på Öland. När solen har gått ner spelar kornknarren, vakteln och nattskärrorna, när solen går upp tar lundsångaren och sommargyllingen och andra skönsjungande arter över. På fälten jagar ängshökar och rödspovarna kunde vi njuta av från våran stuga. Många av dom arter som finns på Öland och som häckar kommer bara på besök till oss på Falbygden.

Artlista finns här >>

// Erik 2024-05-29


©Thomas Asp


Sjötorpasjön söndag - den östra sidan

Jag besöker den östra sidan några få gånger per år. En gång i tiden var det fågelklubbens fasta punkt i tillvaron. Att det blir sällan beror på att det är så otroligt jobbigt att ta sig in i betesmarken. Risken för blodvite och sönderrivna kläder är överhängande, det hände även i morse. Målet denna gång vara att ta reda på om det finns några trastsångare, och det gör det. Kanske till och med två. Floran är magnifik, det blir den när markerna betas ordentligt. Att sitta en stund på åsarna i tidig morgon medan fågelsången ännu var stark och tänka på alla gånger vi vandrade bort mot det gamla tornet i klubbens begynnelse kändes varmt och behagligt och nära, trots att mer än 60 år har förflutit.
Nästa besök blir det till att leta efter skäggmesar.
Under hela maj har vi haft besök av dvärgmåsar, dock inte inte i dag, antalet fisktärnor har också minskat. Är snart juni.

// Åke skrev 2024-05-26


En fin tur

Pingstafton begav sig sju deltagare ut på en vandring på Rösjö mosse. Vara kommun har gjort i ordning en spångad led som går från Bastöna till båtstället vid Ryd och sedan i en lång slinga ut över mossen tillbaka till Bastöna. Den är inte riktigt färdig i vår ända, men den är på god väg. Spångad är att ta i för dåligt för det är i långa stycket frågan om en närmare 1,5 meter bred brädlagt spång. Jag är övertygad om att det går att ta sig runt med permobil när det blir klart.
Fågellivet är lite blekt på högmossar men gök, gransångare och svartvit flugsnappare samt även trädpiplärka och lövsångare förstås. Trastar och rödhake hör till. En törnskata och en dubbeltrast gladde flera. På minussidan noterade vi att varken orre eller ljungpipare fanns trots ett stort mosseplan mot norr. Det kanske var för långt fram på förmiddagen? En sparvuggla satte pricken över precis när vi skulle avsluta.

// Åke skrev 2024-05-22