NOTISER MARS 2009


18.500 tranor på måndagskvällen!


Så fick vi ett jätterekord. Vi som stod ute vid Trandansen på söndagen anade redan då att det skulle bära i väg på detta sättet. Det vällde in nya tranor mitt på dagen och en blick ut mot Vadboden visade att de stod packade på ett sätt som vi väl aldrig sett tidigare. Siffrorna som presenteras undan för undan visar hur många tranor det finns på en dag.
Det skall bli intressant att se vad totalsumman blir, det vill säga hur många tranor som totalt har passerat Hornborgasjön under hela säsongen. Det vet vi så småningom när Clas har räknat på siffrorna. Min gissning är att det är ungefär lika många som vanligt men att de kommit tidigt och att vi inte har haft något bortflytning.

/Åke 090331


VI GRATULERAR!
Clas Hermansson som i kväll - lördag -  har fått Sveriges Ornitologiska Förenings  Forskningspris vid föreningens årsmöte på Gotland.

 /Åke 090327


Fåglar i jordbrukslandskapet

Färsk info på Naturvårdsverkets sida >>

(Länktips från Lennart Sundh)


Varfågel - 09

Ny karta 2009-03-24 klicka här >>

Nu har vi kommit till slutet den här gången. Tjugosex blev det allt som allt. Nu kan man inte använda några observationer längre eftersom det är flyttningstid för varfåglarna. Här presenteras så det sista resultatet. Om du klickar upp kartan kan du se var de finns. Det är klart att det har funnits flera; stora områden i söder och öster saknar varfåglar på kartan men vi vet av erfarenhet att de finns.  Det kan hända att det blir en mindre revision av kartan inom en vecka eller så
Ett särskilt tack till Lennart Ljus som bidragit med många av prickarna, utan hans varfåglar hade kartan blivit ganska tom.

skrev Åke den 2009-03-24


Foto: Lennart Ljus


BRA UGGLELYSSNING!

Ett tiotal deltagare fick vara med om en riktigt fin ugglekväll på
fredagen. Vråhålan bjöd på en sparvuggla och tre kattugglor. Efter en stunds letande hittade vi även en pärluggla i skogarna mellan Trävattna och Floby. Med tanke på att de flesta ugglelyssningar havererar totalt får resultatet anses som helt lysande. 

/Åke 2009-03-
22


Följ tranorna live

Nu finns det webkameror vid "Trandansen"!
Se här >>

Läs mer om tranorna här på vår sida >>


Hulesjön – Sångsvanarnas sjö

De senaste dagarna har man kunnat glädja sig åt mängder av sångsvanar som tillbringat natten Hulesjön. De är riktigt många – fler än 700 är i alla fall säkert räknade för några dagar sedan. De räknades efterhand som de lämnade sjön och då låg det fortfarande sångsvanar kvar på sjön. På måndagsmorgonen räknade jag till 640 liggande på sjön.
Bland sångsvanarna finns flera mindre sångsvanar, måndag morgon hade ökat till 13. Dagarna tillbringar svanarna ute på fälten runt om på Falbygden. Ute vid Ålleberg är ett pålitligt ställe men de finns på fler åkrar runt omkring. Där finns också en hel del kanada och  grågäss.

/Åke 2009-03-16


En härlig syn!  Lennart Ljus tog bilden!


UTBLICK

SKARA.
Årets första trana har landat vid Hornborgasjön. I måndags morse såg Anders Bergström, föreståndare för Hornborga Naturum, när tranan landade ute på ett fält, uppger Sveriges Radio Skaraborg. Enligt Anders Bergström dröjer det troligen några dagar innan tranorna anländer i större flockar. I fjol landade den första tranan så tidigt som den 29 februari.
(Klipp från Sydsvenska Dagbladets nätupplaga 4/3)

 /Åke
2009-03-04

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Sista lördagen i februari hade Hornborgasjöns Fältstation sitt årliga Hornborgaseminarium i Bolum Konferens fantastiska lokaler. Femtio personer hade mött upp och fick som vanligt en härlig genomgång av vad som hänt i sjön under det senaste året. Dagens höjdpunkt var ändå Professor Tomas Alerstams fantastiska fördrag om flyttfågelforskningens framsteg.
Kika på Hornborgasjöns Fältstations hemsida >> för utförligt reportage och bilder.

/Åke
2009-03-01


"Skådarligan"

För den som är nyfiken finns länk här >>