NOTISER MARS 2017

 

VI BEHÖVER HJÄLP!

Vi behöver frivilliga att hjälpa till på barndagarna vid Trandansen 3 -7 april 2017. Läs nedan.

Information till er som vill hjälpa till med de naturpedagogiska dagarna 3/4- 6 eller 7/4.

Ni kommer att möta grupper med barn/elever och deras lärare. Lärarna har i förväg fått information om att de förväntas delta aktivt vid varje aktivitet. Ni som ställer upp kommer att få ansvar för en eller max två stationer, men bara en åt gången.

Vi kommer att ha 12 olika stationer igång som mest. Till varje station finns en ryggsäck med material och instruktioner om hur aktiviteten går till. Vi de stationer där det handlar om artkunskap finns faktaböcker till hjälp när barnen/eleverna ställer frågor. Inga förkunskaper krävs av er utan ni kan lära och upptäcka tillsammans med barnen/eleverna och be dem googla om ni inte får svar på de frågor som dyker upp.

Följande stationer kommer att finnas:

·        ”Transpaning” Vi tittar på tranor och berättar om varför de samlas vid Hornborgarsjön, deras flytt, vad de äter, lite historia osv. Kikare och fågelböcker kommer att finnas till hands. (Här behövs någon som kan lite om tranor).

·        ”Kikarskola” Barnen/eleverna får lära sig använda kikare och spana på levande fåglar samt bilder med inplastade fåglar.

·        ”Fågelbingo” Här spelar ni bingo där man letar fåglar i naturen och på bilder som finns att tillgå. En rad, två rader eller full bricka spelar man beroende på hur tiden räcker till (ibland 2 stationer med bingo).

·        ”Fjäril söker” Denna station används till de lite äldre eleverna och handlar om biologisk mångfald. Bilder på fjärilar samt deras värdväxter (de växter de behöver att lägga ägg på som larverna sedan äter av) finns. Växtkort läggs ut och eleverna är fjärilar som ska hitta rätt växt. När ni sedan plockar bort växter blir det diskussion. Vad händer med fjärilarnas överlevnad när vi tex. rensar bort alla brännässlor.

·        ”Knoppisar” Vid denna station tittar vi på trädens knoppar och hur man känner igen olika trädarter på vintern/våren innan träden slagit ut. Vi tar hjälp av Anders Rapps bok om knoppisar där han namnger trädensknoppar t.ex. Aska Svart eftersom askens knoppar är svarta. Vi spelar också memory med knoppisarna.

·        ”Fröautomater” Här tillverkas fröautomater av tomma mjölkkartonger. Vi pratar också om varför det är bra att hjälpa våra fåglar med extra mat på vintern.

·        ”Tipspromenad” Här går vi runt med barnen/eleverna och svarar på frågor och samtalar om allt möjligt som har med naturen att göra. Rätta svar finns. J

·        ”Fågelläten” Med hjälp av inspelade fågelläten och bilder pratar vi om hur man kan lära sig känna igen fåglar på lätena samt hur vi kan lära oss olika läten med hjälp av ramsor.

·        ”Pysselfågelar” Vi pratar tranor och tillverkar roliga tranor med hjälp av tomma toarullar, piprensare mm. Även här tittar vi på tranor och berättar om varför de samlas vid Hornborgarsjön, deras flytt, vad de äter, lite historia osv.

·        ”Naturmemory och Sparvhöken kommer” Naturpedagogiska lekar.

Om något är oklart är ni välkomna att maila mig så svara jag gärna. Min e-post adress är: anette@j4c.se

Varmt välkomna att anmäla er som volontär vid de Naturpedagogiska dagarna under Tranfestivalen!

Vänligen

Anette Barr


Årsmötet 

Årsmötet 2017 genomfördes på precis samma sätt som så många gånger förr. Det vill säga vid dukade bord i Friggeråkers bygdegård. Många hade hörsammat kallelsen; ett sjuttiotal medlemmar fanns i den välfyllda lokalen. Höjdpunkten blev Per Olof Strandrots fantastiska fågelbilder. Det var varken mer eller mindre en genomgång av vad som finns av fågelhändelser i Sverige under senare år.
Den avgående styrelsen valdes om i vår förening som allt igenom står stadigt och stabilt i alla avseenden.

Åke 2017-03-05


Örndagarna och utfodringsplatsen 

Trots att läget syntes nattsvart lyckades vi genomföra vinterns örndagar och utfodring. Stort tack till Göran Löfving och Uno Larsson som hjälpt oss så fint med fallvilt så att vi kunde komma i mål.
Ungefär 3700 besökare kunde vi räkna in under ett något begränsat antal dagar med öppet hus vilket innebär en av våra bästa säsonger genom tiderna. Detta är sagt så många gånger tidigare men måste sägas igen: örndagarna går inte att genomföra utan våra medlemmars stora välvilja att hjälpa till som värdar och att sköta caféet.

Åke 2017-03-05