NOTISER NOVEMBER 2006


Hallandsresan den 5 november

På söndagen gick årets sista egentliga exkursion av stapeln. Av tradition går den till Hallandskusten, så även denna gång. Tyvärr hade den endast lockat fyra deltagare vilket är lite dystert eftersom det brukar vara riktigt bra med fåglar, så även denna gång Vi fick se resans art som alltid är alkekung och på årets resa fick vi ihop inte mindre än fem stycken varav en på mycket nära håll vid Varbergs fästning. En toppskarv blev det också vilken är den första någonsin på våra Hallandsresor. Ett klart bevis på att fler toppskarvar söker sig ner utmed Västkusten vintertid. än vad som var regel tidigare när toppskarven var en jätteraritet i Svenska vatten.  Pilgrimsfalkar brukar höra till och denna gång kan det ha varit inte mindre än fem olika individer. Vi hade att fullt upp hela tiden och även i år började det att regna precis när vi satte oss i bilen för att åka hem. Femtiotvå arter fick vi ihop vilket är riktigt bra med tanke på att vi inte letade tättingar för att vässa artlistan.
Gå gärna i på sajten kustobsar. Den finns bland våra länkar. Det är en bland de allra bästa hemsidorna och riktigt viktig för oss västgötar.

/Åke
 


Senaste Nytt

Den större turturduvan är tillbaka på Betesvägen. I dag söndag uppenbarade den sig på nytt på sitt gamla tillhåll. Tänk om den kunde tala om var den varit sen i april. Min gissning är att den varit iväg för att häcka och då är någonstans i Kina en gångbar gissning.  Rasbestämmning gjordes i våras till en östlig ras och då är den rätta platsen för vintern södra Kina eller Laos eller nåt däråt. Men i stället övervintrar den på Betesvägen med omnejd. Om det är som jag tror att den varit väg och häckat är det en helt fantastisk flygprestation för att inte tala om orienteringsförmåga. Läs för övrigt notiserna från i vintras här >>

Är duvan kvar? kolla
Artportalen/Svalan >>


Åke
2006-11-05